Δύο σχεδόν μήνες πριν ξεκίνησε φέτος ο σχεδιασμός από τη δημοτική αρχή για την πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, η οποία κάθε χρόνο πραγματοποιείται το διάστημα 16 έως 22 Σεπτεμβρίου.
Σήμερα το πρωί, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού κ. Βασιλένα Μητσιάδη και Ποιότητας Ζωής κ. Γιάννης Κωτούλας, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες (από το τμήμα Παιδείας η κ. Αντωνιάδου, το τμήμα Περιβάλλοντος ο κ . Νιανιόπουλος και από το τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών η κ. Μπράκη) πραγματοποίησαν την πρώτη σύσκεψη.
Σε αυτή εξετάστηκαν ενδελεχώς όλα τα ζητήματα, τόσο ως προς την ουσία των εκδηλώσεων, όσο και ως προς την ουσία των μονιμότερων παρεμβάσεων.
Οι φετινές εκδηλώσεις δηλαδή, δεν θα έχουν μόνο τον χαρακτήρα εορταστικής συμμετοχής. Επιπροσθέτως, θα υπάρχει ένα γενικότερο πλαίσιο πραγματοποίησης παρεμβάσεων σε επίπεδο προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας, που θα επιτρέψουν την αλλαγή της νοοτροπίας όλων μας και τη βελτίωση των συνθηκών για πεζούς, ΑμεΑ, παιδιά.
Έτσι, εξετάστηκε σε πρώτη φάση η διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στον Ληθαίο, η επέκταση των – κανονικών – ραμπών για ΑμεΑ, αλλά και η ουσιαστική  λειτουργία ποδηλατοδρόμων.
Επίσης, τέθηκε πλαίσιο πραγματοποίησης εκδηλώσεων τον Ληθαίο, χωρίς να ακυρώνουν την περιβαλλοντική του σημασία και κατάσταση, αλλά και η συμμετοχή νέων και παιδιών σε πλήθος δραστηριοτήτων. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό, σε σχέση με το μεγάλο, παγκόσμιο εγχείρημα του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό. Είναι προφανές, εξάλλου, ότι ο πυρήνας της Εβδομάδας αφορά ακριβώς στην ελαχιστοποίηση της κυκλοφορίας οχημάτων, στην ενίσχυση της κυκλοφορίας μέσων μαζικής μεταφοράς, στη βελτίωση της ποδηλατικής συνείδησης, όχι απλώς ως ένα μέσο μεταφοράς, αλλά και ως καθημερινής συμπεριφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνδυασμό με την παράλληλη λειτουργία του παζαριού, θα υπάρξει πρόσθετη ποδηλατική παρέμβαση και δράση.
Ο σχεδιασμός, πάντως, για την Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, συνεχίζεται και πολύ σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.