Επίκαιρη Ερώτηση, που κατατέθηκε από το Βουλευτή Τρικάλων Χρήστο Σιμορέλη προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, θίγει το φλέγον και άκρως επίκαιρο θέμα των πληρωμών των δαπανών για τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Η ερώτηση, που θα συζητηθεί στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο της ερχόμενης Πέμπτης, χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, ερωτάται το πότε θα γίνει η πληρωμή και η εξόφληση των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι έχει ξεπεραστεί το χρονικό όριο της πίστωσης. Στο δεύτερο μέρος, αναγνωρίζεται το τεράστιο ζήτημα ρευστότητας που δημιουργείται για τα φαρμακεία, όταν από τη μία παρέχουν τρίμηνη πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν τους παρέχουν πίστωση οι Φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές ζητούν να πληρωθούν με αντικαταβολή. Επομένως, ερωτούνται οι αντίστοιχοι Υπουργοί με ποιόν τρόπο θα πιέσουν τις Φαρμακοβιομηχανίες να αυξήσουν χρονικά την πίστωση προς το χώρο του Φαρμάκου και πως τεχνικά θα ευθυγραμμιστούν αυτές οι πληρωμές, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας και κατ’ επέκταση οικονομικής βιωσιμότητας για τα φαρμακεία.

Τέλος, είναι ξεκάθαρο ότι για να αρθεί αυτό το αδιέξοδο, πρέπει με σθένος και πολιτική βούληση τα αντίστοιχα Υπουργεία να ξεκαθαρίσουν την πολιτική πίστωσης που θα έχει η κάθε πλευρά, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη και να μην πέφτει το βάρος μονόπλευρα.

Διαβάστε την ερώτηση του Χρήστου Σιμορέλη: 

ΘΕΜΑ: Προγραμματισμένες πληρωμές για δαπάνες φαρμάκων.

Οι δανειστές προσπαθούν  να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία ρευστότητας στη χώρα. Η κυβέρνηση δίνει και καλώς προτεραιότητα στους μισθούς και στις συντάξεις. Ένα εξίσου σοβαρό θέμα όμως, είναι και η φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, και ιδιαίτερα των ασθενέστερων στρωμάτων. Έτσι και στο χώρο του φαρμάκου έχει προκληθεί οικονομική ασφυξία ρευστότητας. Η βιομηχανία αρνείται να αναλάβει το  μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η χώρα και το οικονομικό βάρος έχει πέσει μόνο στα φαρμακεία. Η βιομηχανία, ενώ δίνει 12μηνη πίστωση στο δημόσιο, αρνείται μια δίμηνη πίστωση στο χώρο του φαρμάκου, που θα ήταν μια οικονομική ανάσα για όλους.

  Η μη έγκαιρη εξόφληση δαπανών φαρμάκων δημιουργεί αβεβαιότητα και μεγάλη ανησυχία  στους φαρμακοποιούς της χώρας, αλλά και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, εμπορίου και διακίνησης του φαρμάκου. Δημιουργεί όμως και μεγάλη ανησυχία στους ασφαλισμένους, μιας και τα φαρμακεία ουσιαστικά σηκώνουν το βάρος της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής περίθαλψης  της χώρας.  Η δυνατότητα πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ εκ μέρους των φαρμακείων είναι οριακή και έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια περαιτέρω καθυστέρησης αποπληρωμής των δαπανών. 

Η μη υπεύθυνη πληροφόρηση, σχετικά με την πορεία χρηματοδοτήσεων του ΕΟΠΥΥ, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα με σφραγισμένες επιταγές και διακοπή της πίστωσης και της εκτέλεσης συνταγών από μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών της χώρας. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1)Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για μη έγκαιρη πληρωμή των φαρμακείων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και τι προτίθενται να πράξουν για να υπάρχει σταθερή ημερομηνία πληρωμής έστω και στις 70 ημέρες που γίνεται έως σήμερα, παρότι η συμβατική υποχρέωση προβλέπει 45 ημέρες;

2) Τι μέτρα θα πάρουν για να πιεστεί η Βιομηχανία να αυξήσει την πίστωση προς το χώρο του φαρμάκου που να συμπίπτει με την πληρωμή του ΕΟΠΥΥ, καθώς και αν προτίθενται να μιλήσουν με τις τράπεζες, ώστε η εξόφληση των επιταγών να γίνεται ταυτόχρονα με την πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σιμορέλης Χρήστος