Να κάμψει τις αντιρρήσεις που έχουν προκύψει στο θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Τρικάλων από τον Πύργο Ηλείας προσπαθεί ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου. Μετά την ανησυχία των κατοίκων και των δημοτικών συμβούλων που εκφράστηκαν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος κάνει λόγο για ζήτημα αλληλεγγύης και μηδαμινής επιβάρυνσης του ΧΥΤΑ.Οπως αναφέρεται από το γραφείο τύπου του δήμου ο κ. Παπαστεργίου επικαλέστηκε πρώτα το ζήτημα της αλληλεγγύης:
«Αναλάβαμε την ευθύνη, να δεχθούμε απορρίμματα από τον Δήμο Πύργου, στον ΧΥΤΑ της ΠΑΔΥΘ. Πρόκειται για μια πράξη αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που ταλαιπωρούνται επί 9 μήνες με τα σκουπίδια δίπλα από την πόρτα τους. Εχει τεράστια σημασία, σε αυτούς τους καιρούς, να μην ξεχνάμε ότι μπορούμε και πρέπει να βοηθούμε, όπου υπάρχει ανάγκη».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχεδόν μηδαμινή επιβάρυνση του ΧΥΤΑ:
«Πρόκειται για ποσότητα  (3.000 τόνοι) που αντιστοιχεί μόνο στο 3% της ετήσιας ποσότητας απορριμμάτων που εξυπηρετεί ο ΧΥΤΑ. Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΠΑΔΥΘ αφορά σε άπαξ αποστολή των απορριμμάτων στην περιοχή μας. Η δε τιμή (20 ευρώ/τόνο) είναι εξαιρετικά μικρή, ίση με αυτή που δίνεται σε όλους τους ΟΤΑ– μη μέλη της αναπτυξιακής εταιρείας. Τα 60.000 ευρώ εξάλλου, που θα δοθούν στην ΠΑΔΥΘ, θα αξιοποιηθούν όλα ανταποδοτικά, για την αγορά, για παράδειγμα, κάδων, που θα διανεμηθούν σε όλους τους Δήμους που έχουν σύμβαση με την εταιρεία».

- Για το θέμα της υπεύθυνης στάσης των κατοίκων και των παλιότερων αρμόδιων για τον ΧΥΤΑ:
«Οι κάτοικοι των χωριών γύρω από την «Παλαιοσαμαρίνα» δείχνουν για άλλη μια φορά την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη τους. Αντιθέτως, στην Πελοπόννησο, θα πρέπει να αποφασίσουν, τι θα κάνουν με το μείζον πρόβλημα στον Πύργο. Εμείς ως δυτική Θεσσαλία – και εδώ θέλω να εξάρω το έργο όλων των προηγούμενων αρμόδιων και υπεύθυνων για το έργο – φροντίσαμε από νωρίς να επιλύσουμε σε σημαντικό βαθμό το θέμα των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους».
- Για το μέλλον της ΠΑΔΥΘ:
«1. Είμαστε σε πολύ καλή πορεία ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων στη δυτική Θεσσαλία.
2. Εχουμε έτοιμη τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη νέα μονάδα στον ΧΥΤΑ.
3. Βοηθούμε συνανθρώπους μας στη νότια Ελλάδα.
Τα τρία αυτά στοιχεία δείχνουν τη θετική κατάσταση της ΠΑΔΥΘ, η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την υγεία των πολιτών σε ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλία».

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ίδιοι οι Πυργιώτες ευχαρίστησαν τον Δήμο Τρικκαίων:
Ενδεικτικά:
1. Ο δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Όραμα δημιουργίας» Θ. Κόρδας αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης «Πύργος, Έργο Πολιτών» Αντ. Καράμπελας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου (29-5-2015) δήλωναν:
α. Ο κ. Κόρδας:« Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που βρίσκονται 450 χιλιόμετρα μακριά μας και δεν μας απορρίπτουν όπως οι «γείτονες» των όμορων ΧΥΤΑ. Θα πρέπει λοιπόν ως συμβούλιο να ευχαριστήσουμε το Δήμο Τρικκαίων που μας συμπαραστέκεται. Όσον αφορά την τιμή, την θεωρώ αρκετά καλή και είμαστε θετικοί γιατί είναι συμφέρουσα για το δήμο».
β. Ο κ. Καράμπελας, επισημαίνοντας ότι δυο είναι οι λόγοι που επιβάλλουν την ψήφιση του θέματος: «Πρώτον η υγειονομική κρίση και δεύτερον η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα όμως θα πρέπει να έχουμε και την έγκριση του Επιτρόπου για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση που βρέθηκε η  Τρίπολη…».
(Πηγή, εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ)

2. Όλες οι παρατάξεις έδωσαν την θετική τους ψήφο εκτός του κ. Μιχαλακόπουλου που είναι αρνητικός όσο δεν συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση όρος της μη ανάληψης του έργου μεταφοράς για τους εμπλεκόμενους της φερόμενης «εγκληματικής οργάνωσης των σκουπιδιών», ενώ ο κ. Γιάνναρος ψήφισε λευκό αναφέροντας ότι η διαχείριση πρέπει να γίνεται από το Κράτος.
(Πηγή,
iliaoikonomia.gr)

3. «Ανάσα» δίνει στους δημότες του Πύργου και των Τ.Κ η απόφαση του Δήμου Τρικκαίων να δεχθεί στον ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας 3.000 τόνους απορριμμάτων, τείνοντας χείρα βοηθείας - αυτή που δεν πήρε ο Δήμος Πύργου από άλλους, πιο κοντινούς στην Ηλεία Δήμους - σε μια δύσκολη και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία των πολιτών, περίοδο.

(Πηγή: pirgiotis.gr)