Η πρώτη ταινία του νέου κύματος του γαλλικού κινηματογράφου, θα προβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Πρόκειται για τα «400 Χτυπήματα», του Φρανσουά Τρυφό. Μια ακόμη ταινία της nouvelle vague καθώς το φθινόπωρο προβλήθηκε η πειραματική – επιστημονικής φαντασίας Alphaville, του φίλου τού Τρυφό, Ζαν Λυκ Γκοντάρ.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι δεκατριών χρονών και ζει στο Παρίσι, με τους γονείς του. Η αδιαφορία των γονιών και η αυταρχική συμπεριφορά των καθηγητών του στο σχολείο, προκαλεί στον Αντουάν, ο οποίος ονειρεύεται την ελευθερία της θάλασσας, μια τάση φυγής απο το καταπιεστικό, σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ετσι, μετά απο πολλές περιπέτειες, ανάμεσα στις οποίες και ο εγκλεισμός του στο αναμορφωτήριο, κατορθώνει να φθάσει επιτέλους στην θάλασσα. Επανέκδοση της πρώτης ταινίας του Τριφό, από τις πιο σημαντικές ταινίες της «νουβέλ βαγκ», πικρό, ευαίσθητο, με λυρική διάθεση σχόλιο πάνω στην παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Tips

- Από τα κορυφαία φιλμ της Νουβέλ Βαγκ που εκείνη την εποχή μόλις γεννιέται και ένα σημαντικό πέρασμα του Τρυφώ από τη θεωρία της κινηματογραφικής κριτικής στην πράξη (το ίδιο έκανε και ο άλλος μεγάλος της Νουβέλ Βαγκ, ο ακόμα πιο πειραματιστής Γκοντάρ). Ο συνδυασμός των εικόνων και της μουσικής σε αυτή την ταινία αφήνουν οπωσδήποτε το στίγμα τους μέσα σου.

- ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ OSCAR ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1960

- ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

- Πικρή, ευαίσθητη, με λυρική διάθεση, σχόλιο πάνω στην παιδική ηλικία και την εφηβεία.

- Τα 400 χτυπήματα είναι μια ταινία του Τρυφώ με θέμα την παιδική ηλικία, έντονα βιωματική, που προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις, με την παιδαγωγική σχέση που διατρέχει ολόκληρη την ιστορία να είναι το ζητούμενο.

Info

Σκηνοθεσία: François Truffaut
Σενάριο:
François Truffaut και Marcel Moussy
Ηθοποιοί:
Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy, Guy Decomble
Φωτογραφία:
Henri Decaë
Μουσική:
Jean Constantin
Βραβεία: Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Καννών, Καλύτερης ταινίας από την
Eνωση Γάλλων Kριτικών καθώς και υποψηφιότητες για όσκαρ σεναρίου και BAFTA καλύτερης ταινίας.
Χώρα: Γαλλία
Ετος παραγωγής:1959
Διάρκεια: 99'

Πηγή: cine.gr, myfilm.gr

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.