Ακόμα μία εντολή πληρωμής δόθηκε στα έργα του αυτοκινητόδρομου Ε65 στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα. Αυτή τη φορά με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών στις 14.12 "άνοιξε το ταμείο" για το ποσό των 42.857.143 ευρώ για την πληρωμή του 6ου λογαριασμού της καταβολή της Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου.
Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων πληρωμών που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου. Ουσιαστικά το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ υλοποιεί την υπόσχεση του για ομαλοποίηση των ροών χρηματοδότησης του έργου προκειμένου να μπορέσουν να τρέξουν για να ολοκληρωθούν.
Προχθές μαζί με τα προαπαιτούμενα και τον Μορέα πέρασε στη Βουλή ρύθμιση για τον αυτοκινητόδρομο Ε65, με την οποία αυξάνονται τα έσοδα του δημοσίου κατά 105 εκατ. ευρώ.
Στο πεδίο των έργων δεν έχουμε κάτι σημαντικό εκτός του γεγονότος πως δεν υπάρχουν πλέον ορατά προβλήματα. Οι απαλλοτριώσεις έχουν προχωρήσει αρκετά και είναι σχεδόν ολοκληρωμένες. Το ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό έχει στραφεί στην προώθηση ή όχι των "κουρεμένων τμημάτων" που αποτελούν και τα άκρα του Ε65.
Το Λαμία-Ξυνιάδα μήκους 29χλμ. όπως όλα δείχνουν θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ μέσω του Ε.Π ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές-Περιβάλλον) με ποσό που φτάνει τα 300εκ.ευρώ. Σε αυτό το τμήμα περιλαμβάνεται και η μεγάλη Σήραγγα Δομοκού με μήκος περίπου 3χλμ.
Για το βόρειο τμήμα προς το παρόν τα πράγματα είναι θολά, υπολογίζεται όμως η περίπτωση του Πακέτου Γιουνκέρ όπου το έργο θα μπορούσε να ενταχθεί γιατί έχει το απαραίτητο στοιχείο αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου που είναι η ανταποδοτικότητα. Το ποσό που απαιτείται για το βόρειο τμήμα από τα Τρίκαλα μέχρι το Κηπουρειό Γρεβενών εκτιμάται σε 400εκ.ευρώ.
Να σημειώσουμε πως τα 2 τμήματα εφόσον οδηγηθούν προς κατασκευή θα γίνει από την εταιρεία "Κεντρική Οδός" όπως ρητά αναφέρεται στη σύμβαση.

ypodomes.com