Σύσκεψη με στόχο την πρόληψη και την προστασία από ενδεχόμενα κρούσματα ελονοσίας στο άμεσο μέλλον πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με σκοπό την αναγκαιότητα σωστής, έγκαιρης και την από κοινού οργάνωσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη πραγματοποίησης, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους, δράσεων για την αντιμετώπιση του κινδύνου εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας στη περιοχή ευθύνης των.
Για την πρόληψη της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στις περιοχές υψηλού κινδύνου απαιτείται η υλοποίηση μίας σειράς δράσεων που περιλαμβάνουν επιγραμματικά :
-Ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της ελονοσίας για την  έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων, αρχής  γινομένης από την τακτική καταγραφή ευπαθών πληθυσμών και πληθυσμών που προέρχονται  από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία.
- Ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας (συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών).
-Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας
-Ολοκληρωμένα προγράμματα  διαχείρισης κουνουπιών.
Όπως έγινε γνωστό οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν να υπάρχει ετοιμότητα των φορέων υγείας για ενδεχόμενη εμφάνιση του φαινομένου, να επανεξεταστεί και να ενταθούν τα προγράμματα κωνοπωκτωνίας, να υπάρχει βελτίωση των δράσεων και συντονισμός των αρμοδίων φορέων και διατομεακή συνεργασία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο θεματικός  αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Γιώργος Τσίγκας, ο υποδιοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας κ. Στερεάς Ελλάδος κ. Μιχάλης Βενιζέλος, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολάτος, ο  καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.  Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι διευθυντές ς Δ/νσεων δημόσιας Υγείας των  Περιφερειακών Ενοτήτων, οι επόπτες υγείας  για την κωνοποκτονία, εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ.α.