Πρωτοπρ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα

Οι περισσότεροι Έλληνες δυστυχώς περιμένουν από τους πολιτικούς να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις αυτή τη νοοτροπία και  σε  πολλούς  νέους. Εάν το Ελληνικό κράτος, μέσω των δήμων και των μικρών κοινοτήτων, δώριζε σε κάθε νέο που κάθεται όλη τη μέρα σε μια καφετέρια και πίνει τον καφέ του, ένα μικρό κατσικάκι και ένα κήπο τότε σε είκοσι χρόνια η Ελλάδα θα ξεχρέωνε όλο της το χρέος.

Ένας μοναχός στο Άγιο Όρος με χαρτί και μολύβι υπολόγισε πως αν κάθε Έλληνας που βγαίνει στη σύνταξη φτιάξει ένα κήπο διακοσίων τετραγωνικών και καλλιεργεί προϊόντα που εισάγουμε από το εξωτερικό, όπως πατάτες, σκόρδα και λεμόνια, τότε η Ελλάδα θα ξεχρεωθεί μέσα σε μια δεκαετία.

Όλα αυτά τα εξάμηνα προγράμματα που οργανώνει το κράτος για πτυχιούχους νέους, καμιά ανάπτυξη δεν θα δώσουν στη χώρα, εάν δεν έχουν σχέση με την πρωτογενή παραγωγή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το πιο αρνητικό είναι ότι καλλιεργούν την τεμπελιά στους νέους.

Οι μόνοι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν την οικονομική κρίση είναι αυτοί οι οποίοι  ζουν αυτόνομοι στα χωριά τους, με λίγα ζώα και έναν κήπο στον οποίο, αναλόγως την εποχή, καλλιεργούν ντομάτες, φασολάκια, αρακά και ό,τι άλλο δίνει απλόχερα η ευλογημένη Ελληνική γη. Είναι ντροπή για μας τους Έλληνες, που επιβιώσαμε με τον κοινοτικό τρόπο ζωής τετρακόσια χρόνια υπόδουλοι στους Τούρκους, να μην είμαστε αυτόνομοι στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, σήμερα που είμαστε ελεύθεροι.

Γνωρίζω πάρα πολλούς που κάθονται από το πρωί ως το βράδυ και βρίζουν τους πολιτικούς μας και τους Ευρωπαίους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν το οικογενειακό εισόδημα είτε με ένα κήπο είτε με λίγα οικόσιτα ζώα.

Οι μορφωμένοι νέοι θα μου πουν:«Γι' αυτό σπουδάσαμε για να γίνουμε τσοπάνηδες και κτηνοτρόφοι;» Αυτό ακριβώς είναι η παρακμή στη χώρα μας, το να θεωρούμε τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς δευτέρας κατηγορίας ανθρώπους. Όταν όμως γίνει το «μπαμ» στην οικονομία όλοι θα τρέξουμε σ' αυτούς για να μας βοηθήσουν.

Αγαπητοί μου νέοι: Κανένας άνθρωπος δε μπορεί να είναι ισορροπημένος ψυχικά αν δε γνωρίζει πώς φυτεύεται ένα λουλούδι ή πώς συντηρείται ένα μικρό ζώο. Ο άνθρωπος προέρχεται από το χώμα και στο χώμα θα καταλήξει. Τα ζώα και τα φυτά είναι δώρα του Θεού  και χωρίς αυτά κανείς δε μπορεί να επιβιώσει σ' αυτόν το κόσμο.

Ο άνθρωπος δε μορφώνεται για να βγάλει χρήματα αλλά για να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της ζωής. Δυστυχώς η σύγχρονη αθεϊστική παιδεία μας, δημιουργεί ανθρώπους χωρίς κρίση υπηρέτες του καταναλωτισμού. Αγαπητοί μου νέοι, ο καφές σας θα γίνει πιο γλυκός και αξιοπρεπής αν επαναστατήσετε ενάντια σ' αυτά που σας μάθαμε εμείς οι μεγαλύτεροι. «Έξυπνος» δεν είναι αυτός που βολεύεται με αθέμιτα μέσα σε μια καρέκλα αλλά αυτός που θα εκμεταλλευτεί και θα  πολλαπλασιάσει τα χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός προς όφελος της ψυχής του και του κοινωνικού συνόλου. Τότε μόνο θα έρθει η πνευματική αναγέννηση που έχουμε ανάγκη, η οποία θα φέρει και τη λύση των οικονομικών προβλημάτων.