Είναι ένα έθιμο το οποίο προσελκύει τα βλέμματα εκατοντάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Φαρκαδόνας. Αναβιώνετε στο Ζάρκο μια φορά το χρόνο και συγκεκριμένα ανήμερα των Θεοφανείων.
Το «μπλούκι» ή «καβούκι» αναμένεται να αναβιώσει στις 5 του απογεύματος της Τετάρτης από νέους του χωριού, στην πλατεία του Ζάρκου, χαρίζοντας ένα μοναδικό υπερθέαμα.
Για την ιστορία το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων. Παρουσιαζόταν πάντοτε από νέους τους χωριού, οι οποίοι ετοιμαζόταν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Διονυσιακής λατρείας, συμβόλιζε την απομάκρυνση των καλικατζάρων και των κακών πνευμάτων και την αναγέννηση της φύσης.
Το έθιμο πλαισιωνόταν από 7 ζευγάρια τσολιάδων και μεταμφιεσμένων ανδρών σε γυναίκες. Παράλληλα συμμετείχαν οι μεταμφιεσμένοι αράπιδες, διάβολοι και οι καμηλιέρηδες.
Πρωταγωνιστές του εθίμου ο γιατρός και ο καβουκάς, ο νέος που κρατά στο κεφάλι του το καβούκι, μια τρίμετρη κατασκευή από καλάμια και χαρτί, η οποία παραδίνεται στις φλόγες από τη φουκαλιά, (σκούπα χορτάρινη) του διαβόλου. Το καβούκι καίγεται μέχρι τέλους στο κεφάλι του «καβουκά» εξορκίζοντας κατά αυτό τον τρόπο τον κακό.
Το έθιμο παλιότερα διαρκούσε τρεις ημέρες, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων διεξάγεται ανήμερα των Θεοφανείων.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το έθιμο του «μπουλουκιού» παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 1ο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Φαρκαδόνας από την ιστορικό κα Αφροδίτη Βανακάρα. Η εισήγηση της κα Βανακάρα θα παρουσιαστεί στα πρακτικά του συνεδρίου που θα εκδοθούν προσεχώς και θα διατεθούν δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο δημότη.

krinitrikalon.gr