Σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός και βουλευτής Τρικάλων Σωτήρης Χατζηγάκης, σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα σημειώνει: «Οι χώρες του «πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού» (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Ρουμανία) που πρωταγωνίστησαν στην πολεμική εναντίον της Ελλάδας της κρίσης και του εξαθλιωμένου λαού μας, ξιφουλκούν και εναντίον των δύστυχων μεταναστών-προσφύγων, αρνούμενοι να φιλοξενήσουν στα εθνικά τους εδάφη το ποσοστό των ανθρώπων που τους αναλογεί.
Είναι η δεύτερη, τραγική δυστυχώς, φορά που οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών δείχνουν την απανθρωπιά και τη σκληρότητά τους, απέναντι σε συνανθρώπους τους, που ατύχησαν χωρίς να έχουν υπαιτιότητα.
Η φασιστοειδής στάση τους επαναλήφθηκε και κατά τη χθεσινή διάσκεψη κορυφής, όπου οι μεν Ευρωπαίοι ακολούθησαν τη γνωστή Φαρισαϊκή γραμμή του Πόντιου Πιλάτου, οι δε ολίγες κυβερνήσεις της κεντρικής Ευρώπης, αντί να υποδεχθούν στη χώρα τους ένα καθορισμένο ποσοστό συνανθρώπων τους ζήτησαν καλύτερη φύλαξη των Ελληνικών συνόρων!!! Η πρότασή τους αυτή στην ουσία προδίδει τη πρόθεσή τους, να εμποδιστούν δυστυχείς συνάνθρωποί μας να επιβιώσουν. Τελικά αυτό σημαίνει να πνιγούν και να σκοτωθούν, αρκεί  να μην «μολύνουν» τα δικά τους εδάφη... Τόση πια Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να καταστεί το θύμα μιας δεύτερης Ευρωπαϊκής κρίσης. Αρκετά συνεχίζει να πληρώνει τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της Ευρώπης και ειδικότερα της Γερμανίας».