Ο Βασίλης Τσιτσάνης, κορυφαίος συνθέτης, στιχουργός, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και τραγουδιστής, από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής λαϊκής μουσικής του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1915. Δημιούργησε εκατοντάδες τραγούδια, που διαδόθηκαν σε όλη την Ελλάδα με τις ηχογραφήσεις της εποχής, αλλά και με τις εμφανίσεις του σε θρυλικά κέντρα διασκέδασης όπως το Χάραμα της Καισαριανής, όπου δεν έπαψε να χαρίζει «νύχτες μαγικές» σε ένα κοινό που τον λάτρεψε.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει την περασμένη Άνοιξη μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας ότι θα εκδώσει   συλλεκτικό νόμισμα κοινού μετάλλου ονομαστικής αξίας 5 ευρώ αφιερωμένο στην επέτειο «100 χρόνια από τη γέννηση του Β. Τσιτσάνη», σε συσκευασία blister  (7.500 τεμάχια).
Το συλλεκτικό νόμισμα θα κυκλοφορήσει στις 13 Νοεμβρίου 2015 και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το προμηθευτούν μέσω  της Τράπεζας της Ελλάδος.


Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία το Υπουργείο Οικονομικών έρχεται να τιμήσει έναν άνθρωπο που έβγαλε το λαϊκό τραγούδι από το περιθώριο, ανανεώνοντας τη μορφή και την ερμηνεία του, και ανέδειξε το μπουζούκι, που μέχρι τότε ήταν απαγορευμένο, σε πρωταγωνιστή της λαϊκής ορχήστρας, συνδυάζοντάς το με δυτικά όργανα όπως το ακορντεόν.
Γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει με τα τραγούδια του, που εκφράζουν αυθεντικά τους καημούς και τις ελπίδες του λαού. Όπως είχε πει ο ίδιος, «…ό,τι αισθάνομαι το στιχουργώ, το μελοποιώ, του δίνω ζωή και φτερά, με το μπουζούκι και το μπαγλαμαδάκι μου. Οι στίχοι και οι νότες είναι εκφράσεις της ψυχής μου. Είναι η ίδια η ζωή μου, είναι η ζωή όλων των ανθρώπων με τις λύπες και τις 10 χαρές της…
Σχετικά με το νέο συλλεκτικό νόμισμα είναι ονομαστικής αξίας 5 ευρώ με διάμετρο 30,50 χιλ. Το βάρος του αγγίζει τα 18,8 γρ. και η μορφή του είναι στεφάνης κατασκευασμένη από κράμα χαλκού, ψευδαργύρου, νικελίου.
Η συσκευασία είναι δίπτυχη σε θήκη. Το συλλεκτικό νόμισμα έχει τυπωθεί σε 7.500 τεμάχια και διατίθεται στην τιμή των 8 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και δεν θα χρησιμοποιείται για οικονομικές συναλλαγές.
Καλλιτέχνης νομίσματος υπήρξε ο Γ. Σταματόπουλος και της συλλεκτικής συσκευασίας ο Α. Μιχελιουδάκης
krinitrikalon.gr