Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας για θέματα υγείας ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης κουνουπιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ξεκίνησε (από τα τέλη Απρίλη) και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.

Στην παρούσα φάση βασίζεται στην καταπολέμηση των προνυμφών των κουνουπιών στις εστίες ανάπτυξης τους με ψεκαστική εφαρμογή κατά τα προβλεπόμενα. Οι ψεκασμοί γίνονται σε εστίες αναπαραγωγής οι οποίες έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί.

Η σημασία του προγράμματος έγκειται  στον περιορισμό της ενόχλησης και τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στον περιορισμό της μετάδοσης ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία κλπ. Η αντιμετώπιση προνυμφών κουνουπιών εκτός από τη χημική καταπολέμηση βασίζεται και στον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης (αποστράγγιση, καθαρισμός των εστιών από τη βλάστηση σε κανάλια, ρυάκια κλπ).

Με την ευκαιρία

Καλούνται οι υπηρεσίες των Δήμων και οι πολίτες στο αστικό και στο αγροτικό περιβάλλον να καθαρίζουν το χώρο από εστίες ανάπτυξης όπως συντριβάνια, λιμνούλες, δοχεία με στάσιμο νερό, ποτίστρες ζώων κλπ. Όλοι οι πολίτες βεβαίως να μην ξεχνούν την ατομική προστασία από τα ενήλικα κουνούπια η οποία είναι πολύ σημαντική.