Το Γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων πραγματοποίησε χθες, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του κινηματογράφου Ματσόπουλου εκδήλωση, που εντάσσεται στις δράσεις για την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Η Δ/ντρια Δ/θμιας Εκπ/σης Βασιλική Κάκλα απηύθυνε χαιρετισμό από την Αθήνα, όπου συμμετέχει σε συνέδριο του Υπουργείου Παιδείας, συγχαίροντας εκπαιδευτικούς και μαθητές για την δημιουργική τους προσφορά.
Η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Ελένη Γιοντζή στην παρουσίασή της ανέφερε πως τα περιβαλλοντικά προβλήματα πρέπει να προσεγγίζονται σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο το οποίο θα υπερβαίνει τον συμβολικό εορτασμό μιας «ημέρας» ή έστω μιας «εβδομάδας περιβάλλοντος». Η περιβαλλοντική συνείδηση και διδάσκεται και καλλιεργείται. Κι εδώ καλείται το σχολείο να παίξει τον ρόλο του. Σκοπός της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πολίτη, έτοιμου να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για αποφάσεις και πράξεις που συνδέονται όχι μόνο με το φυσικό, αλλά και το κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον.
Προβλήθηκε το βίντεο «Φωτογραφίζω το Φθινόπωρο της περιοχής μου», που δημιουργήθηκε από το γραφείο Σχ. Δραστηριοτήτων με τις φωτογραφίες των μαθητών των σχολείων. Πολλές από τις φωτογραφίες αυτές ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία του θέματος και την καλλιτεχνική τους αξία.


Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν 4 Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τη δημιουργία σχολικού κήπου. Οι μαθητές, μέσω της ενασχόλησης τους με τη σχολική κηπουρική, έρχονται σε άμεση επαφή με τη φύση και αναπτύσσουν βιωματική σχέση μαζί της. Μαθαίνουν να παράγουν τροφή με φυσικές μεθόδους και πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:
    «Αρωματικά Φυτά – Φυσική Αγωγή», Πρόγραμμα Π.Ε. του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τρικάλων (Υπ. Εκπαιδευτικοί: Βασιλική Φεφλέ, Σωτηρία Παπανικολάου)
    «Εμείς και ο σχολικός μας κήπος», Πρόγραμμα Π.Ε. του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων (Υπ. Εκπαιδευτικοί: Αλεξάνδρα Χιώτη, Γεωργία Κολοβελώνη, Αναστασία Πλιάτσικα)
    «Μαθαίνω να φτιάχνω λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου μου», Πρόγραμμα Π.Ε. του Γυμνασίου Βαλτινού (Υπ. Εκπαιδευτικοί: Βασιλική Παπαβασιλείου, Ιωάννης Τίκος, Μαρία Κωνσταντινίδου)
    «Φύση και Άσκηση – Ο λαχανόκηπος πάει σχολείο», Πρόγραμμα Π.Ε. του Γυμνασίου Πρίνου (Υπ. Εκπαιδευτικός: Θεόδωρος Καραγιάννης)