Στην ομιλία του για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2016, ο τρικαλινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σιμορέλης ανέφερε τα εξής:
Συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2016 σε μία περίοδο που δεν είναι εύκολη για την ελληνική οικονομία. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο πρώτος της προϋπολογισμός να έχει κοινωνικό πρόσημο και δημοσιονομική ισορροπία. Δεν είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μία δύσκολη κατάσταση, με ευχολόγια και ζητωκραυγές. Με πολύ μετριοπαθείς προβλέψεις, λιγότερο αισιόδοξες από αυτές της Κομισιόν για τα μακροοικονομικά μεγέθη, δομήσαμε έναν προϋπολογισμό που, με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες και τους περιορισμούς, δεν είναι ταξικά ουδέτερος, αλλά χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, καθολικότητα και αναδιανεμητικό πνεύμα.
Ο προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα ενός χρόνου σκληρών διαπραγματεύσεων και ασταμάτητης εργασίας από όλα τα αρμόδια υπουργεία, με σκοπό να γίνει η καλύτερη και σωστότερη διαχείριση όσων μέσων έχουμε για μία κατανομή που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Έννοιες, όπως το κοινωνικό κράτος και η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που την περασμένη πενταετία είχαν θαφτεί κάτω από τα μέτρα της λιτότητας, τώρα συμβαδίσουν με τη προσπάθεια για ανάπτυξη. Σε καμία περίπτωση η κατάσταση  δεν είναι εύκολη. Δεν θα πάψουμε, όμως να παλεύουμε για κάτι καλύτερο. Αυτή την εντολή έδωσε ο λαός το Σεπτέμβρη: Διατηρώντας τη χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία, τιμώρησε το παλιό πολιτικό σύστημα και έδωσε την ευκαιρία στην αριστερά και το ΣΥ.ΡΙΖ.Α να διαχειριστεί αυτή την κρίση. Αυτό κάνουμε και από αυτό θα μας κρίνει πάλι ο λαός και η ιστορία.
Αν δούμε λοιπόν το δημοσιονομικό στόχο, για το δύσκολο, μεταβατικό για την οικονομία έτος του 2016, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 0,5% του ΑΕΠ (850εκ. €). Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να δεχτεί 4,5%, περίπου δηλαδή 7 δις € μέτρα που θα αναγκαζόμασταν να υποστούμε. Νομίζω η διαφορά είναι εμφανής. Έχει νόημα τη χρονιά που ουσιαστικά γίνονται αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, οι στόχοι να είναι εφικτοί.
Όσες περικοπές αναγκαζόμαστε να κάνουμε δεν είναι οριζόντιες, αλλά στοχευμένες. Δεν στρεφόμαστε άμεσα ενάντια σε μισθούς, συντάξεις και προνοιακά δικαιώματα, πολύ απλά γιατί αυτή η λογική απέχει πολύ από τη δική μας ιδεολογία. Κάποιοι εδώ μέσα είναι με τη συνταγή της λιτότητας, όπως και πολλοί από τους εταίρους μας. Η ιστορία, και μάλιστα η πολύ πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι η λιτότητα δεν είναι λύση. Ψήγματα αμφισβήτησης της λιτότητας, που αναλαμβάνουμε περήφανα την «ευθύνη» ότι τα προκαλέσαμε εμείς, μαζί με τη συσσωρευμένη αντίδραση των λαών της Ευρώπης σε αυτή τη καταπίεση, δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.
Θα κάνουμε λοιπόν ότι μπορούμε! Αυξάνονται στα 823 εκ € οι επιπρόσθετες κοινωνικές δαπάνες, δίνονται 62εκ. € για τη κάλυψη ανασφάλιστων, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στην υγεία, έπειτα από 5 χρόνια έχουμε για πρώτη φορά προσλήψεις. Επίσης έχουμε αύξηση επιχορήγησης στα νοσοκομεία 300εκ. € και στις προμήθειες 36εκ. €. Επιπλέον έχουμε αύξηση κατά 350 εκ. € στις δημόσιες επενδύσεις. Σωστή διαχείριση των ΕΣΠΑ με επίσπευση, απένταξη και μεταφορά έργων ώστε να σταματήσει το μαύρο καθεστώς της μίζας που ίσχυε και η εσκεμμένη καθυστέρηση με κίνδυνο να χαθούν τα έργα.
Να σημειώσουμε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής έχει μπει σε χρόνο ενεστώτα. Έχουμε την νέα λίστα της Βεστφαλίας-Ρηνανίας, έχουν ελεγχθεί 384 offshore και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 129,5 εκατ. € και τα φορολογικά έσοδα το 2015 αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 25% από 21% τα προηγούμενα χρόνια. Και προφανώς όσο αποδίδουν αυτά τα ισοδύναμα, η Κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις για τη μείωση των άδικων φόρων.
Δυσάρεστο μέτρο είναι η ενσωμάτωση στο προϋπολογισμό εξοικονόμησης κατά μια μονάδα του ΑΕΠ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, ένα μεγάλο μέρος (0,6%) έχει καλυφθεί, ότι μένει δεν θα γίνει με οριζόντια περικοπή κύριων συντάξεων, όπως ήταν μέχρι πρόσφατα η πρακτική, αλλά με το καλύτερο δυνατό επιστημονικό τρόπο για τη διάσωση και εξυγίανση ενός ασφαλιστικού συστήματος που κουβαλάει αμαρτίες 40 χρόνων. Η αντιπολίτευση αλήθεια γιατί αρνείται το διάλογο? Γιατί βάζουν το κοντόφθαλμο και μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω και από τα συμφέροντα των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων? Αυτοί που έθρεψαν κομματικά εκείνους που έκαναν τα μεγάλα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου και των δομημένων ομολόγων, που τσάκισαν τα ταμεία με το PSI αρνούνται τώρα κάθε ευθύνη. Δεν πειράζει συνάδελφοι, θα τα βγάλουμε εμείς τα κάστανα από τη φωτιά.
Δεν είμαστε εδώ για να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα, αλλά για να σώσουμε ότι μπορούμε και να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα μπει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, ισορροπημένος και επιστημονικά καταρτισμένος και για πρώτη φορά έχει κοινωνικό πρόσημο και για αυτό τον υπερψηφίζω. Έχουμε πολλούς αγώνες ακόμη μπροστά μας.