Τα δύσκολα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων έφεραν μεγάλη μείωση των άριστων γραπτών σε όλες τις κατευθύνσεις όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Στη θεωρητική κατεύθυνση είχαμε μείωση των άριστων γραπτών σε Αρχαία και Ιστορία που είναι μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας ενώ σημαντική μείωση υπήρξε στα άριστα γραπτά των Λατινικών. Στα ίδια επίπεδα με το 2014 ήταν τα άριστα γραπτά στη λογοτεχνία.

Στη Θετική κατεύθυνση μείωση σημειώνεται στη Βιολογία που έχει συντελεστή βαρύτητας ενώ σημαντική μείωση έχουμε σε Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης.

Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση έχουμε μείωση άριστων γραπτών στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ενώ αυξήθηκαν τα άριστα γραπτά σε ΑΟΔΕ και Προγραμματισμό.

Μεγάλη είναι η μείωση των μαθητών με Βαθμό Πρόσβασης 18 και άνω το 2015 συγκριτικά με το 2014 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Το 2014 είχαμε 7428 υποψηφίους με ΒΠ 18 και άνω ενώ το 2015 ο αριθμός διαμορφώθηκε στους 4010, δηλαδή έχουμε μείωση της τάξης των 46 ποσοστιαίων μονάδων.