«Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί από πάνω κόκκινα κι από κάτω κόκκινα». Τη φράση με την οποία τέλειωναν κάποτε τα παραμύθια επέλεξε ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές για τίτλο του νέου ντοκιμαντέρ του, που προβάλλεται την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 στο πλαίσιο της Εβδομάδας τρικαλινού κινηματογράφου. Παρόντος του σκηνοθέτη, ο οποίος θα συνομιλήσει με τους θεατές, η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων συνεχίζει τις δωρεάν προβολές με ταινίες τρικαλινών σκηνοθετών, στις παράλληλες εκδηλώσεις για το 8ο συνέδριο της ΠΟΚΛΕ που πραγματοποιείται στα Τρίκαλα.
 Μετά την επιτυχημένη διαδρομή της προηγούμενης δουλειάς του, «Φιλιά εις τα παιδιά» (με θέμα μικρά παιδιά Ελλήνων Εβραίων που σώθηκαν από τον θάνατο κατά τη γερμανική Κατοχή χάρη στην προστασία που τους πρόσφεραν χριστιανοί), ο σκηνοθέτης περιηγήθηκε στα χωριά των Τρικάλων συναντώντας γέρους παραμυθάδες. Βοσκοί, νοικοκυρές, αγρότες, άνθρωποι αγράμματοι οι περισσότεροι, προικισμένοι με το χάρισμα της αφήγησης, διασώζουν ιστορίες, παραδόσεις και θρύλους, τραγούδια και στιχάκια που θα είχαν πια χαθεί.
Ο Βασίλης Λουλές κινηματογραφεί ένα οδοιπορικό στα παραμύθια, μέσα από τα οποία ζωντανεύουν ζώα, φυτά, μεγάλοι κάμποι, μονοπάτια, σταυροδρόμια, πηγάδια και πηγές, ο κουρνιαχτός του δρόμου και η πρωινή ομίχλη, πονηρές αλεπούδες και αετοί, νεράιδες, δράκοι και λάμιες. Οι απροσδόκητοι αφηγητές του Δήμου Τρικκαίων «προχωράν και προχωράν...», εκεί όπου ζουν και αναπνέουν, στο σπίτι, στον αγρό, στον στάβλο, «φτάνοντας» σε κόσμους άγνωστους και κάποτε τρομακτικούς.

Ο σκηνοθέτης, γεννημένος στα Τρίκαλα, στις αρχές του ’60, «μεγάλωσε με παραμύθια που άκουγε στο σπίτι του, στα γύρω σπίτια, στα γύρω χωριά, παντού», όπως λέει ο ίδιος. «Παραμύθια στα μικρά παιδιά για να κοιμηθούν, στους μεγάλους για να αντέξουν στις ατέλειωτες ώρες της χειρωνακτικής εργασίας...».

Το ντοκιμαντέρ «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» αναδεικνύει, εκτός από την προφορική παράδοση, τις χειρονομίες των αφηγητών, τις εκφράσεις του προσώπου, τις σιωπές και τις εντάσεις, τη γλώσσα του σώματος. Το σενάριο συνυπογράφουν ο Β. Λουλές με τον Κώστα Μαχαίρα. Η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού.

Αποσπάσματα από κείμενο του σκηνοθέτη στο ένθετο του DVD

«Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί, από πάνω κόκκινα κι από κάτω κόσκινα»:

έτσι τέλειωναν συχνά τα παραμύθια που έλεγαν παλιά οι άνθρωποι. Έτσι τελειώνουν και τώρα αυτά που λένε οι τελευταίοι –ίσως– γέροι παραμυθάδες στον κινηματογραφικό φακό, στο ντοκιμαντέρ που γύρισα στα χωριά των Τρικάλων Θεσσαλίας, για τον Δήμο Τρικκαίων.

Παραμύθια, για πάντα. Παραμύθια του κάμπου και των βουνών.

Άνθρωποι απλοί, βοσκοί, νοικοκυρές, αγρότες, άνθρωποι δεμένοι με τη γη και τα ζώα, αγράμματοι οι περισσότεροι, προικισμένοι όμως με το χάρισμα της αφήγησης, μάς καθηλώνουν και δημιουργούν ταξίδια στο μυαλό μας. Από στόμα σε στόμα, από παππούδες και γιαγιάδες στα παιδιά και στα εγγόνια, οι παραμυθάδες διέσωσαν ιστορίες, παραδόσεις και θρύλους, τραγούδια και στιχάκια που θα είχαν πια χαθεί. Μέσα από τις αφηγήσεις των παραμυθιών που κινηματογραφήσαμε ζωντανεύουν και πάλι η γεωργική και κτηνοτροφική παράδοση του τόπου, τα ζώα και τα φυτά, τα πυκνά δάση και οι μεγάλοι κάμποι, τα μονοπάτια, τα σταυροδρόμια, τα πηγάδια κι οι πηγές, ο κουρνιαχτός του δρόμου και η πρωϊνή ομίχλη, οι πονηρές αλεπούδες και οι αετοί που μιλάνε, οι νεράϊδες, οι δράκοι και οι λάμιες, οι μύλοι και τα καρκατζάλια.

Ένα μεγάλο οδοιπορικό στα παραμύθια λοιπόν, μέσα από το οδοιπορικό των παλικαριών που ξεκινάν να βρουν την τύχη τους ή να κερδίσουν την καρδιά της όμορφης βασιλοπούλας, που συναντούν εμπόδια στο δρόμο, που στέκονται σε τρίστρατα και παίρνουν το μονοπάτι το δύσκολο και «…προχωράν και προχωράν…» και φτάνουν σε κόσμους άγνωστους πανέμορφους τρομακτικούς, και περιπλανώνται άσκοπα και ξεστρατίζουν και κοιμούνται όπου βρεθούν και νυχτωθούν. Αρετές του παλιού καιρού, τότε που ο χρόνος κύλαγε αλλιώς, που η βραδύτητα ήταν αρετή, που το θαύμα ήταν εφικτό κι ο στοχασμός θεωρούνταν σοφία – κι όχι χάσιμο χρόνου.

Info

Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές
Σενάριο: Βασίλης Λουλές, Κώστας Μαχαίρας
Μοντάζ: Κινάν Ακάουϊ
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γερανιός
Φωτογραφίες γυρισμάτων: Μάνος Κριτσωτάκης

Παραγωγή: e-trikala ΑΕ
υπό την Αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων (Τρικάλων Θεσσαλίας)
© 2013-2014

Διάρκεια: 90 λεπτά

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Πέμπτη 11 ιουνιου 2015, δημοτικός κινηματογράφος μύλος Ματσόπουλου
Ωρα έναρξης 21:30.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παράλληλα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας  με τίτλο «ΦωΤοΠία», από μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Τρικάλων, στο ισόγειο του Θεατρικού Εργαστηρίου, στον μύλο Ματσόπουλου.
Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα - Πέμπτη 20:00 - 22:00
Παρασκευή 19:00 - 22:00
Σάββατο 11:00 - 14:00 & 19:00 - 22:00