Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για τη σύνθεση της πόλης των Τρικάλων κατά τον 16ο αιώνα όπως αντλούνται από τη μελέτη που συνέταξαν η αρχαιολόγος Κατερίνα Μπίχτα και ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας Κώστας Μιχαλάκης, που παρουσιάστηκε στο 5ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών και περιέχονται στον 20ο τόμο του περιοδικού “Τρικαλινά”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των κατάστιχων της 1454-1506, η εθνικο-θρησκευτική σύνθεση των κατοίκων της πόλης, αποτελείται από Μουσουλμάνους, Χριστιανούς (Έλληνες και Βλαχόφωνους), Αλβανούς και Εβραίους. Οι τελευταίοι μάλιστα φαίνεται πως αυξάνονται σημαντικά στα μέσα του ίδιου αιώνα, μετά την εισροή και εγκατάσταση στον ελληνικό χώρο εκδιωκόμενων Εβραίων από την Ιβηρική χερσόνησο και την Κεντρική Ευρώπη.

Η πόλη αριθμούσε 301 οικογένειες Μουσουλμάνων, 343 Χριστιανών και 181 Εβραίων, συνολικά 825 φορολογικές εκμεταλλεύσεις. Ο πληθυσμός της πόλης την ίδια περίοδο (1520) υπολογίζεται σε 4.537 κατοίκους ενώ ο Τούρκος ερευνητής Barkan εκτιμά ότι ως το 1575 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 68%.

Όλα αυτά όπως και άλλες ενδιαφέρουσες μελέτες περιέχονται στους τόμους του περιοδικού «Τρικαλινά» που εκδίδεται ανελλιπώς από τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ Τρικάλων, από το 1981 και μετά…

Τ.Π.