Στην εμπειρία της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης υπό το πρίσμα της αναζήτησης «της Άλλης Ευρώπης» μυήθηκαν χθες όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Εισηγητές ήταν δύο εξειδικευμένοι οικονομολόγοι και πολιτικά στελέχη της Αριστεράς. Ο οικονομολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Χάρης Γολέμης και η τρικαλινή οικονομολόγος Ελενα Παπαδοπούλου (φωτογραφία από την "Ελευθερία") ειδική σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και μέλος της συντονιστικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Η Ελενα Παπαδοπούλου κόρη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου έχει να επιδείξει σημαντική δουλειά στη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Επίσης έχει να επιδείξει μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα μακροοικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, έχει παρουσιάσει μελέτες της σε διεθνή συνέδρια και υπήρξε επιμελήτρια δύο συλλογικών τόμων για το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη. Συνεργάστηκε ως ερευνήτρια με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου της Πρωτοβουλίας στη Λάρισα Θωμάς Μπεχλιβάνης προλογίζοντας, μέσα στην κρίσιμη συγκυρία της διαπραγμάτευσης, η εκδήλωση συνέπεσε ημερολογιακά με το άτυπο Γιούρογκρουπ στη Ρίγα της Λετονίας. Δίνοντας την ευκαιρία για συζήτηση στο κεντρικό θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από την αναζήτηση της άλλης Ευρώπης, όπως την είχαν οραματιστεί οι πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και οι λαοί της. Τι δείχνει η εμπειρία της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης; Οι δυνατότητες, οι δυσκολίες, οι ελπίδες, οι κίνδυνοι και τα ενδεχόμενα αδιέξοδα αναλύθηκαν διεξοδικά από τους δύο ομιλητές, των οποίων οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους γύρω από το θέμα βοήθησαν να κατανοηθούν βαθύτερα τα σημαντικά διακυβεύματα των ημερών, τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρώπη».