Η Λαϊκή Συσπείρωση, παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ στο Δήμο Καλαμπάκας από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα εγκατάστασης μονάδας βιοαερίου στην περιοχή της Σαρακίνας είχε εκφράσει την αντίθεση της.

Οι λόγοι που εκφράζουμε την αντίθεση μας στην απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης είναι οι εξής :

  • Η εν λόγω μονάδα χωροθετείται σε γη υψηλής παραγωγικότητας και μάλιστα ποιοτικών προϊόντων ( στάρι, καλαμπόκι , κρέας , γάλα κι άλλα  αγροτικά προϊόντα).
  • Η λειτουργία της θα έχει επιπτώσεις στην υγεία, στο φυσικό περιβάλλον, στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στον τουρισμό που αποτελούν βασικό πυλώνα παραγωγικής δραστηριότητας και συνολικά στο εισόδημα ,όχι μόνο των κατοίκων της Σαρακίνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας.
  • Εκτός των παραπάνω η εν λόγω μονάδα όπως και άλλες παρόμοιες που δημιουργούνται ανά την Ελλάδα προωθούν την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και την παράδοση της στο μεγάλο κεφάλαιο.

 

Πρόκειται για επενδύσεις που διασφαλίζουν σταθερή – υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές από τη μία και από την άλλη τα λαϊκά στρώματα θα την πληρώσουν ακριβά μέσω των τελών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Συνολικά η συγκεκριμένη επένδυση είναι σε βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος, της παραγωγικής δραστηριότητας και του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, όλα τα άλλα για δήθεν οφέλη που επικαλούνται επενδυτές και αποκεντρωμένη διοίκηση για την επένδυση είναι παραμύθια της χαλιμάς.

Η επένδυση γίνεται για ένα και μοναδικό σκοπό, το κέρδος της επιχείρησης.

Στη Λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, η παράταξη μας αποχώρησε μη αποδεχόμενη την παρουσία της ναζιστικής οργάνωσης της Χ.Α. και απαίτησε την απομάκρυνση της από το χώρο της συνέλευσης, γεγονός που δεν αποδέχτηκαν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις (παρουσία κυβερνητικών βουλευτών), Δημοτικές παρατάξεις και το Τ.Σ που οργάνωσε τη συνέλευση και όχι μόνο αυτό αλλά της έδωσαν και βήμα να εκφράσει τις απόψεις της.

Θεωρούμε προκλητική την ανοχή της Χ.Α. Η ανοχή της στη συγκεκριμένη Λαϊκή συνέλευση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων γεγονότων που στόχο έχουν να εξωραΐσουν την εγκληματική Χ.Α με διάφορα κοινοβουλευτικά και θεσμικά προσχήματα. Έχουν στόχο να παρουσιαστεί ο ναζισμός σαν «μια ακόμα ιδεολογία» και την Χ.Α ως «ένα ακόμα κοινοβουλευτικό Κόμμα»

Η Χ.Α είναι ναζιστική φασιστική οργάνωση, απόγονοι του Χίτλερ και της χούντας. Ο τόπος μας είναι γεμάτος από ολοκαυτώματα και μαρτυρίες από τη ναζιστική – φασιστική θηριωδία. Η Χ.Α πρέπει να απομονωθεί. Αποτελεί καθήκον του καθένα μας να αποκαλύπτει και να απομονώνει τις εγκληματικές και απάνθρωπες θεωρίες της. Να ορθώνει τείχος στο δηλητήριο του φασισμού – ναζισμού και όχι να την ανέχεται.