Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να βγει στην αγορά το βιολογικό ψωμί με θαλασσινό νερό (!) που παρασκεύασαν τρεις φοιτήτριες του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το καινοτόμο προϊόν, οι «αρτοθαλασσιές», όπως το ονόμασαν, παρουσιάστηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό Ecotrophelia 2015 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανιών Τροφίμων.

Οι τρεις συμφοιτήτριες-μαγείρισσες είναι η 21χρονη Τζωρτζίνα Χριστοδουλοπούλου, η 21χρονη Δήμητρα Κυριαζή και η 23χρονη Μαρία Σιδηροπούλου, οι οποίες είχαν την καθοδήγηση του καθηγητή Εφαρμογών Θεοφάνη Γεωργόπουλου, σε συνεργασία με το Αρτοποιείο Σαχινίδη και την εταιρία Δ. Φλεριανός και ΣΙΑ.
Μιλώντας στην «Espresso», ο κ. Γεωργόπουλος μίλησε για ένα είδος καινοτόμου ψωμιού, αφού αντί για αλάτι χρησιμοποιήθηκε θαλασσινό νερό, ενώ προστέθηκε και μια φυτική ίνα από αγκινάρα που δίνει άριστη δομή, γεύση και άρωμα: «Το ψωμί αυτό δεν είναι περισσότερο αλμυρό από τα άλλα, απλώς έχει περισσότερα μέταλλα, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο, που δεν έχει το συμβατικό ψωμί. Το θαλασσινό νερό είναι εισαγόμενο, έχει επεξεργαστεί, αποστειρωθεί και περάσει από ελέγχους, ούτως ώστε να πληροί τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού και να διατηρεί τα βασικά συστατικά του. Η ινουλίνη από αγκινάρα και το θαλασσινό νερό προσδίδουν επίσης στο ψωμί όμορφο χρώμα σε ψίχα και κόρα».

Πρώτη φορά

Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, πρόκειται για σημαντική καινοτομία, μια και το θαλασσινό νερό χρησιμοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα για την παρασκευή ψωμιού. Πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο ο κ. Σαχινίδης θα βγάλει τα καρβέλια «αρτοθαλασσιές» στην αγορά

Η Τζωρτζίνα Χριστοδουλοπούλου είπε ότι ήταν μία μοναδική εμπειρία: «Απαιτούσε πολύ χρόνο και αφοσίωση για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που μας βοήθησαν να φτιάξουμε το προϊόν μας και πάνω απ' όλα τον καθηγητή μας κ. Γεωργόπουλο για τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια που μας παρείχε κατά τη συγγραφή και παραγωγή του προϊόντος, και για την ευκαιρία που μας έδωσε να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό».
Το ψωμί, που είναι συσκευασμένο σε πλαστικά κουτιά πολυαιθυλενίου (PET), μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε τρεις ημέρες, εφόσον αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Εφ. Espresso