Με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λαμπρούλης και  Στεργίου, ζητούν την άμεση λήψη μέτρων μέσω ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των ζημιών από την κακοκαιρία που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιέργειες
Αναλυτικά η ερώτηση :
Μεγάλες οι μειώσεις στη βαμβακοκαλλιέργεια λόγω έντονων βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία.
Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου μαζί με αυτές του Μαΐου (πρώτο στάδιο καλλιέργειας) έπληξαν το σύνολο των βαμβακοκαλλιεργητών, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής βαμβακιού. Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι φέτος πανελλαδικά θα υπάρξει μείωση της παραγωγής που θα ξεπερνάει το 30%. Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται και στις πρώτες μέρες συγκομιδής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις στη Θεσσαλία ξεπερνάει και το 50%. Επίσης υποβαθμισμένη είναι η ποιότητα του συλλεγόμενου προϊόντος. Το πρόβλημα αφορά όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών βαμβακιού όπου μαζί με τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα και την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων (φορολογία από το πρώτο ευρώ, προκαταβολή φόρου, αύξηση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, και μια σειρά άλλα χαράτσια) καθώς και τις μειωμένες και φορολογούμενες ενισχύσεις, καθιστούν αδύνατη την επιβίωση τους. Υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθεί πρόβλημα με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε παραγωγούς, που λόγω της ζημιάς δε θα εκπληρώνουν το κριτήριο των απαραίτητων κιλών/στρέμμα, που χρειάζονται για να δικαιούνται την καταβολή της.
Ακόμα πιο οξυμμένο είναι το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων (άξονας Υπέρειας και Κρήνης) αλλά και στο Μικρό Βουνό του Δήμου Κιλελέρ, τη Ζωοδόχο Πηγή, τους Χαλκιάδες το Ευίδριο, τη Βαμβακού κ.ά, που επλήγησαν από ανεμοθύελλα και καταρρακτώδη βροχή καταστρέφοντας ολοσχερώς την παραγωγή στο χωράφι (βαμβάκι, καλαμπόκι), καθώς και υποδομές κτηνοτροφικών μονάδων και αποθηκών.
Χρειάζεται άμεση, γρήγορη και δίκαιη εκτίμηση και καταγραφή, με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνεται το σύνολο της παραγωγής και όχι μέρος της όπως ισχύει σήμερα, καθώς και των υποδομών.
Ερωτάται ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε έγκαιρα να προχωρήσουν οι καταγραφές και εκτιμήσεις, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, αλλά και για τις υποδομές. Να διασφαλιστεί ότι όλοι οι αγρότες θα λάβουν απρόσκοπτα τη συνδεδεμένη ενίσχυση που θα δικαιούνταν εάν δεν είχαν υποστεί τις ζημίες.