Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου  άλλη μια οργανωμένη δράση του συλλόγου ΑΠΣ Τρίκαλα.. Η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στο σπήλαιο Θεόπετρας και το μουσείο φυσικής ιστορίας  στην Καλαμπάκα. 

Ο σύλλογός μας πιστός στην ανάγκη της άρρηκτης σχέσης του αθλητισμού με τον πολιτισμό εκπόνησε για 7η χρονιά το ευρύ κοινωνικό πρόγραμμα «Παλεύω» και το υποπρόγραμμα «Παλεύω για τον πολιτισμό».

Το πρόγραμμα περιλάμβανε, ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή με ξενάγηση στο σπήλαιο της Θεόπετρας, πρωινό στα Μετέωρα και ξενάγηση στο μουσείο φυσικής ιστορίας και μανιταριών Καλαμπάκας.

Τα παιδιά είδαν και ξεναγήθηκαν για την ιστορία του σπηλαίου και ένιωσαν μεγάλο ενθουσιασμό όταν είδαν από κοντά τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα. Θαύμασαν τα διάφορα ευρήματα, τα εργαλεία και τα ανθρώπινα κατάλοιπα (δύο σκελετούς), ο ένας της ανώτερης Παλαιολιθικής και ο άλλος της Μεσολιθικής περιόδου.

Η εκδρομή συνεχίστηκε παίρνοντας τα παιδιά πρωινό στα Μετέωρα έξω από τη Μονή του Αγίου Στεφάνου.

Τέλος κατηφορίζοντας στην Καλαμπάκα και στο μουσείο φυσικής ιστορίας τα παιδιά ενημερώθηκαν από το προσωπικό για την ιστορία του μουσείου και ένιωσαν μεγάλο ενθουσιασμό όταν είδαν από κοντά όλα τα ταριχευμένα ζώα!

Το ενδιαφέρον τους διατηρήθηκε αμείωτο και εκφράστηκε μέσα από τις πολλές ερωτήσεις και απορίες που εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Αναμφίβολα η ενεργή συμμετοχή των γονιών σε όλες τις πτυχές της ζωής των παιδιών τους και μαθητών μας έχει πρωταρχική σημασία. Τα μαθήματα που μπορούμε να δώσουμε εμείς οι γονείς και προπονητές στα παιδιά- μαθητές μας με την ευκαιρία των καταστάσεων που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους στην ΠΑΛΗ αποβαίνουν πολύτιμα για τα ίδια όταν θα ενηλικιωθούν.

Τέλος πρέπει να καταλάβουμε κυρίως εμείς οι γονείς και οι δάσκαλοι- προπονητές και να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Είναι κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη. Εάν αποσυνδεθεί από αυτά, απογυμνώνεται και δεν έχει ουσία και ιδιαίτερο νόημα.

Τι κι αν ξέρει κάποιος να  παλεύει άριστα ή να κλωτσά καλά μια μπάλα ή να βάζει καλάθια ή να τρέχει γρήγορα, εάν δεν συμμετέχει ταυτόχρονα και σε πράξεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό.

Άξιζε αυτή η μικρή μας εκπαιδευτική εκδρομή, γιατί…
ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι ζήτημα αρχής, είναι ζήτημα Ζωής!