Έχοντας συμπληρώσει 100 ημέρες από την εκλογή της Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας, με πυρήνα το ΣΥ.ΡΙΖ.Α και την αριστερά, η μεγάλη αλλαγή έχε ήδη φανεί. Με όση ταχύτητα επιτρέπουν οι συνθήκες, και με την υπόσχεση για συμφωνία και όχι ρήξη με τους εταίρους, οι προεκλογικές δεσμεύσεις από τις επεξεργασμένες πολιτικές θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, γίνονται νομοσχέδια, υπερψηφίζονται και υλοποιούνται πλέον ως νόμοι του Κράτους. Όλα αυτά πραγματοποιούνται με άξονα  το συμφέρον του ελληνικού λαού και κυρίως όλων εκείνων που υπέφεραν τη δίνη των Μνημονίων.

Επιχειρώντας μία ανασκόπηση σε όσα έγιναν, μπορούμε να διακρίνουμε: Την κατάργηση «εισιτηρίου» 5€  από τα δημόσια νοσοκομεία, την επαναφορά όσων απολύθηκαν στο δημόσιο, την κατάργηση του καθεστώτος της εφεδρείας και διαθεσιμότητας, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και την εξυγίανση του αθλητισμού, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και την προώθηση πολιτικών απεξάρτησης, την ακύρωση νέων αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης, την επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της ΕΡΤ,  τη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στο δημόσιο και μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και μέτρα αντιμετώπισης της φοροκλοπής.

Είναι φανερό ότι μετά από ένα τρίμηνο διακυβέρνησης, κατορθώσαμε να ανατρέψουμε μερικές από τις βασικές πολιτικές των μνημονιακών  κυβερνήσεων, που υλοποιήθηκαν εις βάρος του λαού. Πήραμε μια ανάσα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Δεν  σταματάμε επομένως εδώ. Μετά το τέλος της σκληρής διαπραγμάτευσης, που αποτελεί τροχοπέδη για τη λειτουργία της κυβέρνησης, θα μπουν μπροστά με ένταση οι πολιτικές  για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνικό κράτος.

Όσοι λοιπόν στις επιτυχίες βλέπουν αποτυχίες και στο καινούριο βλέπουν το παλιό, ίσως δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το τελικό λόγο τον έχει ο ελληνικός λαός. Με τη λαϊκή στήριξη η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία εξυγίανσης  των κοινωνικών δομών, την ίδια στιγμή που θα δίνει ένα ηχηρό μήνυμα  στην Ευρώπη ότι το οικονομικό δόγμα του Νεοφιλελευθερισμού δεν θα εφαρμοστεί στη χώρα μας και ούτε θα γίνουμε πειραματόζωα για να ξεπεραστεί η τελευταία δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Τέλος, επειδή και η αυτοκριτική είναι πολύτιμη, σωστό είναι να προβάλουμε όσα έγιναν, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε πόσα πρέπει να γίνουν ακόμα. Επομένως το επόμενο διάστημα μας περιμένει δουλειά, αγώνας και έργα για αλλαγή. Έχοντας το λαό με το πλευρό μας θα τα καταφέρουμε.

Χρήστος Σιμορέλης

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α