Της Παναγιώτας Δριτσέλη, Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ*

Κατά την διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών της δηλώσεων, η Κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις προτεραιότητές της σε όλους τους κρίσιμους τομείς πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα δόθηκε στο πλαίσιο αυτό στην αγροτική οικονομία και στην τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής. Τέθηκαν αναλυτικοί στόχοι και παρουσιάστηκε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα σε όλα τα επίπεδα. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε τρείς μεγάλες κατευθύνσεις. Στην ανακούφιση των άμεσων αναγκών της αγροτικής οικογένειας, στην τόνωση της ρευστότητας στην αγροτική οικονομία και στην διάχυση ενός επιστημονικού δικτύου υποστήριξης της παραγωγής στην ελληνική ύπαιθρο. Ο κεντρικός στόχος της νέας κυβερνητικής προσπάθειας είναι η αγροτική οικονομία να σταματήσει να αποτελεί έρμαιο της τύχης και των αγορών και να αναπτυχθεί προς όφελος του παραγωγού και του περιβάλλοντος.

Σε ότι αφορά τα μέτρα άμεσης παρέμβασης, αυτά αφορούν καταρχήν στην αποκατάσταση των ζημιών και των καταστροφών που προκλήθηκαν στην παραγωγή και στις υποδομές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τίθεται σε απόλυτη εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός καταγραφής των ζημιών και δίδονται πιο γρήγορα από ποτέ οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Ταυτόχρονα παρέχεται στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους η πρόσβαση στα απαραίτητα αγροτικά εφόδια ώστε να εκκινήσουν άμεσα ένα νέο παραγωγικό κύκλο. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης ενέργειες για την μείωση του κόστους παραγωγής, με την μείωση του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος και του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογείται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην αγροτική γη και στις παραγωγικές υποδομές, η κατάργηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, θεσπίζεται το αφορολόγητο για τις 12.000 ευρώ και δίδεται στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ η 13η σύνταξη.

Τεράστιο ζήτημα αποτελεί επίσης η τόνωση της ρευστότητας στην αγροτική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό κομβικό σημείο αποτελεί η ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων και η προστασία των αγροτικών υποδομών από κάθε προσπάθεια εκποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η άρση των πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων αγροτών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία. Γη, μηχανήματα, αποθήκες δεν πρέπει να φύγουν από τον αγροτικό χώρο. Σημαντικό μέτρο αποτελεί επίσης η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην αγροτική οικονομία. Ο αγροτικός χώρος πρέπει να έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και αυτό η νέα κυβέρνηση προτίθεται να το διασφαλίσει.

Σε ότι αφορά τον τρίτο πυλώνα δράσης, δηλαδή την διάχυση της επιστημονικής υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής στην ελληνική ύπαιθρο, σχεδιάζονται μια σειρά από καινοτόμες παρεμβάσεις. Ο στόχος είναι να σταματήσει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να ταλαιπωρείται από ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταυτόχρονα να έχει πρόσβαση στην επιστημονική συμβουλή και βοήθεια στην παραγωγή. Τα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση αφορούν την ενίσχυση των γεωτεχνικών υπηρεσιών και την αποκέντρωσή τους. Την ενίσχυση του δικτύου των δημοσίων κτηνιάτρων, την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των βοσκήσιμων γαιών, την δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για την προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας, την εξυγίανση και την αναγέννηση των συνεταιρισμών.   

Με αυτό το αναλυτικό σχέδιο δράσης η Κυβέρνηση απευθύνεται στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους και τους διαβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται συνεχώς κοντά τους για την αλλαγή του κλίματος στην αγροτική οικονομία και για την στήριξη της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο. Θέλουμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο δίπλα μας, θέλουμε να παλέψουμε για την διατροφική ασφάλεια και ποιότητα στην χώρα, θέλουμε τα χωριά μας ζωντανά. Με συντονισμένη και μελετημένη προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.