Πριν από τέσσερα χρόνια ο δήμος Τρικκαίων δημιουργεί τη Χάρτα Εθελοντισμού ελπίζοντας ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια θα επιφέρει την απαραίτητη αλληλεπίδραση στην τοπική κοινωνία.

Έτσι θέσπισε το πλαίσιο λειτουργίας, την αρμόδια υπηρεσία, το μητρώο εθελοντών και οριοθέτησε τις γενικές αρχές που διέπουν την παροχή εθελοντικής εργασίας, οικοδομώντας το Δίκτυο Εθελοντών Τρικάλων.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με ανθρώπινο πρόσημο, καθώς η προσφορά της σε δράσεις και παρεμβάσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αγγίζει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, σε απλά θέματα της καθημερινότητας.

Με την Χάρτα Εθελοντισμού, ο δήμος Τρικκαίων, πιο αναλυτικά, θέσπισε την πολιτική του, σε τοπικό επίπεδο, για τον Εθελοντισμό και την Κοινωνική Προσφορά, προσδοκώντας και ελπίζοντας, αυτή η προσπάθεια, να επιφέρει πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία.

Το Δίκτυο, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Λάππας, Εντεταλμένος Σύμβουλος για Θέματα Εθελοντισμού, λειτούργησε μέχρι σήμερα σε συλλογικό επίπεδο εναλλακτικά και πλήρως απεξαρτημένα από τον δήμο, τηρώντας τις γενικές αρχές παροχής εθελοντικής εργασίας, και βασίστηκε πλήρως στη διάθεση, τις ιδέες και τις καινοτόμες προτάσεις των μελών του στους τομείς: της Πρόνοιας, του Περιβάλλοντος, του Αθλητισμού, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Μιλώντας ο κ. Λάππας για τις δράσεις, τονίζει πως είναι πολλαπλές και ποιοτικές οι δράσεις των Εθελοντών, που έφτασαν μάλιστα να προσκληθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η τρικαλινή κοινωνία αγκάλιασε την Ομάδα μας και συμμετείχε σε δεκάδες δράσεις τα τέσσερα αυτά χρόνια.
Θεωρούμε, προσθέτει, ότι βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι στην οικοδόμηση της ανθρώπινης εμπιστοσύνης, της κοινωνικής συνοχής και της προώθησης των ανθρωπίνων αξιών, που τόσο ανάγκη έχει η σύγχρονη κοινωνία.

Δηλώνουμε, καταλήγει, ότι με την ίδια ζέση και το ίδιο πάθος θα συνεχίζουμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας, στο περιβάλλον, όπου μεγαλώσαμε, στους νέους και κυρίως στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Μέλη της εθελοντικής ομάδας του δήμου Τρικκαίων μπορούν να είναι κάτοικοι και δημότες, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση, έπειτα από τη σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος που θα δημοσιεύσει ο δήμος.

Έδρα της Ομάδας θα είναι η πόλη των Τρικάλων. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Δημοτικής Ομάδας Εθελοντών μπορούν να λειτουργούν και αποκεντρωμένες Ομάδες Εθελοντών στις έδρες των Τοπικών Κοινοτήτων υπό την εποπτεία των κατά τόπους προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και των εκάστοτε αντιδημάρχων.

Τέλος, στην Χάρτα Εθελοντισμού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρακάτω κομμάτι: «Εθελοντής είναι ο πολίτης που έχει τη διάθεση να προσφέρει. Με αυτή την έννοια ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασική εποχή κυρίως για να αποδώσει μια καινούργια αρετή, την αγάπη για το συνάνθρωπο.

Όσο όμως και αν επιδιώχθηκε από όλους να ταυτιστούν οι δύο έννοιες, ο εθελοντισμός συνεχίζει να εμπνέει περισσότερο, ειδικά στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός».

Aπ. Ζώης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)