Tι σας λέει ο κόσμος στις περιοδείες σας στις διάφορες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου;

Ο κόσμος εκφράζει την βαθιά δυσαρέσκειά του με την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα αισθάνεται ταπεινωμένος εξαιτίας της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.

Υπάρχουν ολόκληρες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται ή τείνουν να περιέλθουν σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Οι περισσότεροι πολίτες κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας από το πολιτικό σύστημα.

Η εντύπωση που έχω σχηματίσει είναι ότι θα δώσουν τη μεγάλη πολιτική ευκαιρία στη ΝΔ αλλά θα είναι αυστηροί στην αξιολόγηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι δύσκολο για μια χώρα με τα ιδιαίτερα προβλήματα της Ελλάδας. Τελικά η Ε.Ε. μας προσφέρει ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε;

Το σημαντικό είναι να ξέρεις πως λειτουργεί η Ε.Ε. και να αξιοποιείς τις ευκαιρίες. Την τελευταία πενταετία «απογειώθηκαν» οικονομίες, οι οποίες δεν παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Ιρλανδία έχει πλέον διπλάσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα, η Πολωνία αύξησε κατά 25% το ΑΕΠ την περίοδο της ελληνικής πτώσης, η Τσεχία μας πέρασε, η Σλοβακία μας πλησιάζει, η Ουγγαρία και οι δημοκρατίες της Βαλτικής πηγαίνουν πολύ καλά, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος αναπτύχθηκαν δυναμικά, ενώ εμείς μείναμε στάσιμοι την περίοδο 2015-2018.

Δεν είναι λοιπόν τόσο θέμα συνεννόησης με τους εταίρους όσο σωστής μελέτης του οικονομικού χώρου στον οποίο λειτουργούμε και αξιοποίησης των ευκαιριών.

Εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο να αυξάνουμε συνεχώς τη φορολογία ενώ στην Ε.Ε. επικρατεί σκληρός φορολογικός ανταγωνισμός προς τα κάτω.

Διεκδικείτε δεύτερη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί να σας εμπιστευτούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης που έχουν, σε όλη την Ελλάδα;

Νομίζω ότι έκανα καλή δουλειά στη διάρκεια της πρώτης θητείας μου για να μην περάσει το πείραμα Τσίπρα- Βαρουφάκη σε Βρυξέλλες και Αθήνα και βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης.

Σαν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προετοίμασα το έδαφος για την τραπεζική ένωση, την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την αύξηση των επενδύσεων στα πλαίσια της Ευρωζώνης. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν πράξη την επόμενη πενταετία αν είμαι εγώ στις Βρυξέλλες και κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Αθήνα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε δικές μου εκθέσεις για χρηματοδότηση ανέργων στην περιοχή της Αττικής, για χρηματοδότηση ανέργων στα ΜΜΕ και για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό στην Κεφαλλονιά.

Έχω τις γνώσεις, την εμπειρία, το κύρος, την επιρροή σε Βρυξέλλες και Αθήνα, τον πολιτικό δυναμισμό για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες όσων ψηφίσουν ΝΔ και μου δώσουν έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης που έχουν σε όλη την Ελλάδα. Να με στηρίξουν οι πολίτες με τον σταυρό προτίμησης για να έχουν έναν ισχυρό και αποτελεσματικό εκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λευτέρης Ευαγγέλου