Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D., Πολιτευτής Τρικάλων

Πάνω από τρεις δεκαετίες στήθηκε στην Ελλάδα το Ε.Σ.Υ., το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με σκοπό να σπάσει τις αγκυλώσεις που υπήρχαν μέχρι τότε στον χώρο της Υγείας. Είναι γεγονός, πως είχε πολλά θετικά στοιχεία χωρίς, όμως, να εξαλείψει και τα αρνητικά. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και έστησαν ένα μεγάλο … τραπέζι, στο οποίο κάθισαν, ως συνδαιτυμόνες, εκείνοι, που ήθελαν να πλουτίσουν σε βάρος του Λαού.
Αυτό το σύστημα το πολέμησαν πολλοί, μερικοί από τους οποίους, σήμερα, είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αναλάβει και πόστο τέτοιο, που να σχετίζεται με την Υγεία. Πέρασαν πέντε χρόνια και αντί η κατάσταση να βελτιωθεί, χειροτερεύει καθημερινά. Οι κινήσεις του Υπουργού Υγείας Ξανθού και Πολάκη μάλλον ήταν αποτυχημένες και περισσότερο σκόπευαν στο να βολέψουν τα «δικά τους παιδιά» και όχι να δώσουν μια άλλη διάσταση στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος Υγείας. Όλοι τους δε πανηγυρίζουν για την διάλυση της παρεχόμενης κρατικής Υγείας … !
Έτσι η Υγεία σε πρώτο και δεύτερο βαθμό γνώρισε πρωτοφανή αποτυχία. Έκλεισαν Νοσοκομεία ή τα συγχώνευσαν. Έβαλαν λουκέτο σε κλινικές και αυτές που έμειναν ανοιχτές, σε μεγάλο βαθμό, υπολειτουργούν. Μιλούσαν για διορισμούς χιλιάδων Γιατρών και Νοσηλευτών και τοποθέτησαν μερικές εκατοντάδες, προτιμώντας, βέβαια, τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Διόρισαν σε ΜΙΑ νύχτα, όλες τις Διοικήσεις των επτά Υ.ΠΕ., Υγειονομικών Περιφερειών, της χώρας, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επί Υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Έκαναν έναν ψευτοδιαγωνισμό για να διορίσουν Διοικητές Νοσοκομείων και προσέλαβαν τα παιδιά του «κομματικού … σωλήνα» του ΣΥΡΙΖΑ, παραβιάζοντας κατάφορα το πνεύμα της προκήρυξης. Έτσι προσέλαβαν περίπου 160 Διοικητές και Αναπληρωτές και φυσικά ολοκλήρωσαν το κακό βάζοντας ισάριθμους Αντιπροέδρους και Μέλη στα Δ.Σ. των Νοσοκομείων, πάντα με το χαρτί της «κλαδικής του ΣΥΡΙΖΑ».
Απ’ αυτούς μερικοί είχαν μέχρι και … τέσσερα ΠΛΑΣΤΑ πτυχία, ενώ άλλοι ήταν άνεργοι και βρήκαν δουλειά. Μερικοί διατηρούσαν γκαράζ ή βουλκανιζατέρ και άλλοι ήταν εντελώς άσχετοι από Διοίκηση, αφού δεν είχαν χρόνο Διοίκησης ούτε σε ένα … περίπτερο … !
Τελευταία έστησαν την … φάμπρικα των ΤΟ.Μ.Υ. δηλαδή των Τοπικών Μονάδων Υγείας, που απέτυχαν παταγωδώς. Η απροθυμία των Γιατρών να στηρίξουν τον θεσμό αυτό ήταν πρωτοφανής. Όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καταδίκασαν την απόφαση Ξανθού – Πολάκη κι έτσι το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες. Πάντως με τον τρόπο λειτουργίας των ΤΟ.Μ.Υ. στα Τρίκαλα θα γελάσει και το παρδαλό … κατσίκι … !
Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα κόμματα, τις παραλήψεις και το νταηλίκι του Υφυπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, που το παίζει … ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ, δέκα χιλιάδες νέοι Γιατροί και ενδεχομένως και άλλοι τόσοι Νοσηλευτές έγιναν ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και εξυπηρετούν τα Νοσοκομεία της Ευρώπης, της Αμερικής και των … Αραβικών χωρών. Την στιγμή που το κράτος κι οι οικογένειές τους ξόδεψαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να γίνουν γιατροί.
Τα Νοσοκομεία της πατρίδας μας έμειναν από Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, που όμως κάνει μεγάλο αγώνα να σώσει τους ασθενείς. Οι διορισμοί έγιναν με το σταγονόμετρο στο ΕΣΥ και οι νέοι Γιατροί αμείβονται με 1.200€ το μήνα και όλοι τους είναι πάνω από 32 ή 35 ετών. Οι Μετακλητοί υπάλληλοι των κομμάτων, στην Βουλή, και οι ειδικοί σύμβουλοι παίρνουν από 2.200 έως 2.500€ το μήνα … και φυσικά δεν σώζουν ζωές ανθρώπων, ούτε … τραβάνε το … κουπί, που τραβάνε οι Γιατροί στα Νοσοκομεία. Φυσικά μερικοί απ’ αυτούς είναι μόνο απόφοιτοι … Γυμνασίου … !
Ακόμα και στους ελάχιστους διορισμούς Ιατρών στο ΕΣΥ, πολλοί Διοικητές Νοσοκομείων προτίμησαν τα «Δικά τους παιδιά» και απέρριψαν Γιατρούς με Διδακτορικά, με Μεταπτυχιακά, με εξειδικεύσεις και πολυετή υπηρεσία σε μεγάλα Νοσοκομεία της Ευρώπης.
Τα τελευταία γεγονότα, με τους θανάτους δύο παιδιών στην Λαμία, με τους θανάτους ασθενών, που, και έπρεπε να μπουν σε κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), και έμειναν στους διαδρόμους, όπως έγινε με το ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο, και με την εποχική γρίπη, όπου φάνηκε η κατάντια των Νοσοκομείων. Στην Καστοριά κάνουν … ΕΡΑΝΟ, για να μαζέψουν χρήματα για την θέρμανση του Νοσοκομείου, ενώ σε πόλεις της Μακεδονίας ανέβαζαν τους ασθενείς στο Χειρουργείο στα … ΧΕΡΙΑ, λόγω πολύμηνης βλάβης του ανελκυστήρα.
Με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), 150 κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι κλειστά, γιατί δεν υπάρχουν Γιατροί και Νοσηλευτές. Τα Τ.Ε.Π. (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) υπολειτουργούν και ο Μαγνητικός τομογράφος στο ΑΤΤΙΚΟ είναι χαλασμένος εδώ και τρία χρόνια … !
Στο Γ.Ν. Τρικάλων, οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε φιλοΔιοικητικούς και σε πολέμιους, με ευθύνη της Διοίκησης, η οποία πρόσφατα ψάχνει για … Ηρεμία … ! Η Υγεία των ασθενών στην Πνευμονολογική κλινική κινδυνεύει από έλλειψη Γιατρών. Η Ωτορυνολαρυγγολογική και η Ουρολογική απειλούνται με λουκέτο, για τον ίδιο λόγο. Την ίδια στιγμή, η πλέον αμφισβητούμενη Διοίκηση του Γ.Ν. Τρικάλων, ασχολείται με το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΤΡΙΚΑΛΑ», με φιέστες και με την «κατ’ οίκον νοσηλεία». Αφού δεν έχουμε νοσηλεία στο Νοσοκομείο, λόγω έλλειψης προσωπικού, θα ‘χουμε … κατ’ οίκον νοσηλεία; Αυτές είναι Ιστορίες … για … Αγρίους … !
Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε την Υγεία στην Εντατική … !
Από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι πολίτες περιμένουν πολλά. Κυρίως περιμένουν να συνεργασθεί με όλους τους Γιατρούς, Νοσοκομειακούς και Ελεύθερους επαγγελματίες, για την κατάρτιση του προγράμματος στον τομέα της Υγείας. Να είναι ελεύθεροι οι πολίτες να επιλέγουν τον Γιατρό τους. Να διορίσει νέους Γιατρούς, όχι με μισθούς … πείνας. Να στραφεί στον τομέα της Πρόληψης και το Σύστημα της Υγείας να είναι αποδεκτό τόσο από τους Γιατρούς και τους Νοσηλευτές όσο και από τους πολίτες της Ελλάδας.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση της «ΓΚΑΖΟΖΑΣ» να στηρίζει τον Δικτάτορα Μαδούρο, αντί να τροποποιεί τον Κανονισμό της Βουλής για να μην διαλυθεί ο διαλυμένος Πάνος Καμμένος, αντί να ξεπουλάει την Μακεδονία και αντί να υβρίζει τους Δημοσιογράφους με πεζοδρομιακές εκφράσεις θα ήταν καλό να φροντίσει για την Υγεία των πολιτών, που είναι βασικός συντελεστής για την ύπαρξη της Πατρίδας μας. Τώρα, όμως, είναι πολύ ΑΡΓΑ … !
Τώρα, αν τους έμεινε λίγο … τσίπα, ας κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή ΕΚΛΟΓΕΣ