Εκθέματα από εκκλησίες και μοναστήρια που για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό περιλαμβάνει η περιοδική έκθεση «Ελπίδα και Πίστη. Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα» στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. 
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν σήμερα και προεξήρχε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, καθώς και Μητροπολίτες από τη Θεσσαλία. 
Στην έκθεση έχουν παραχωρήσει κειμήλια οι Μητροπόλεις Λαρίσης και Τυρνάβου, Τρίκκης και Σταγών, Σταγών και Μετεώρων, Δημητριάδος, Ελασσόνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, καθώς και οι ιερές μονές των Μετεώρων (Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ και Αγίου Στεφάνου), Δουσίκου, Κορώνας, Ολυμπιώτισσας, Αγίου Παντελεήμονα Αγιάς και Φλαμουρίου.
Η έκθεση –που θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019- αφιερώνεται στη μνήμη του Καθηγητή Δημήτρη Σοφιανού, ο οποίος, ως Διευθυντής του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, κατέγραψε και δημοσίευσε εκατοντάδες χειρόγραφα των μονών των Μετεώρων και της μονής Δουσίκου, προβάλλοντας έτσι την ιστορία και την πνευματική παρακαταθήκη των μοναστηριών της Θεσσαλίας.

(*) φωτογραφίες Δημήτρης Καραγιάννης