Ο Δήμος Καλαμπάκας, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου, προβαίνει στην αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιριακού συγκροτήματος Ξενία Καλαμπάκας, σε κτίριο διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου και  σε χώρο αναψυκτηρίου, σύμφωνα με τη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».
Το έργο αυτό στοχεύει κυρίως στην επαναλειτουργία ενός εγκαταλελειμμένου κτιριακού συγκροτήματος ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και δημοτικής ιδιοκτησίας. Επιπρόσθετος στόχος αυτού του έργου αποτελεί η βελτιωμένη, η αποδοτικότερη και λιγότερο δαπανηρή λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου. Επίσης, η υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου θα συμβάλει στην ευρύτερη αστική, οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση της πόλης.
Η υλοποίηση του έργου, προϋποθέτει την αλλαγή χρήσης από χρήση Τουρισμού σε χρήση Πολεοδομικού Κέντρου – Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης.
Το οικόπεδο του ακινήτου Ξενία έχει εμβαδόν 24.267,67 τ.μ. και χωροθετείται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου Καλαμπάκας. Δεν εντάσσεται σε κάποια αρχαιολογική ζώνη προστασίας, αλλά αποτελεί μνημείο, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση.

Το συγκρότημα διαθέτει δύο πτέρυγες κτιρίων 2 και τριών ορόφων αντίστοιχα, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ένα στεγασμένο χώρο. Επιπλέον, στο οικόπεδο υπάρχει ασφαλτοστρωμένος ιδιωτικός δρόμος για την πρόσβαση προς το κτιριακό συγκρότημα, καθώς και ασφαλτοστρωμένος χώρος πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε περιοχές με χρήση «πολεοδομικό κέντρο», επιτρέπονται οι εξής χρήσεις:
1.Κατοικία.
2. Ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις.
3. Εμπορικά καταστήματα.
4. Γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί.
5. Διοίκηση (στα κέντρα γειτονιάς επιτρέπονται μόνο κτίρια διοίκησης επιπέδου γειτονιάς).
6. Εστιατόρια.
7. Αναψυκτήρια.
8. Κέντρα διασκέδασης αναψυχής.
9. Χώροι συνάθροισης κοινού.
10. Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
11. Κτίρια εκπαίδευσης.
12. Θρησκευτικοί χώροι.
13. Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας.
14. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης.
15. Κτίρια, γήπεδα στάθμευσης.
16. Πρατήρια βενζίνης.
17. Αθλητικές εγκαταστάσεις.
18. Εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων - εκθεσιακά κέντρα
19. Εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών

Σοφία Κοντογιάννη (tornosnews.gr)