Δύο σημαντικά έργα ουσίας για τον Δήμο Τρικκαίων και ειδικά για την πόλη των Τρικάλων προχωρούν. Το «Πράσινο Ταμείο» ενέκρινε σε πρώτη φάση ένα έργο και συνεχίζει την αξιολόγηση για ένα δεύτερο.
Το έργο που εγκρίθηκε λέγεται επισήμως «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ» και είναι ακριβώς αυτό: η συντήρηση ενός κτηρίου – κοσμήματος στο κέντρο ακριβώς των Τρικάλων, με μακρά ιστορία και χρήση, με συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα για την πόλη.
Ο Δήμος Τρικκαίων, έχοντας ήδη σχεδιάσει ουσιαστική παρέμβαση στα συμβολικής αξίας κτίσματα των Τρικάλων, διασώζοντας και αναδεικνύοντας στοιχεία της σύγχρονης ιστορίας, υπέβαλλε σχετική πρόταση από τον Νοέμβριο του 2017.

Πρόταση αξίας 495.500 ευρώ για την συντήρηση του κτηρίου που από τον 19ο αιώνα στέκει στο κέντρο των Τρικάλων και αποτελεί σημείο αναφοράς στο πλαίσιο του σχεδιασμού για διάσωση της ιστορικής μνήμης από τον Δήμο Τρικκαίων. Οι προτεινόμενες εργασίες είναι πολλές και διαφορετικές, δείγμα της πολυπλοκότητας της συντήρησης: από στήριξη της στέγης και των ταβανιών, καθαρισμό λιθοδομής, μόνωση και στεγάνωση, μέχρι αμμοβολή σε κιγκλιδώματα και επαναφορά των αρχικών χρωμάτων σε πόρτες, παράθυρα και σκάλες.
Ο Δήμος Τρικκαίων, αναδεικνύοντας αυτό το κτήριο - μαζί από τις εργασίες που ήδη πραγματοποίησε για την αίθουσα του ζωγράφου Θεόδωρου Μάρκελλου - αποδεικνύει ότι η διάσωση του κτηρίου αποτελούσε σημαντικό στόχο στην προσπάθεια αναβάθμισης των Τρικάλων.
Κάτι που γίνεται και με τη δεύτερη πρόταση, η οποία αναμένει την οριστική της έγκριση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, στην οποία βρίσκεται. Πρόκειται για το γνωστό έργο της ανάπλασης στη λαϊκή αγορά. Ο τίτλος είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Και με 450.000 ευρώ το έργο αφορά στο γνωστό σχέδιο του Δήμου Τρικκαίων, που μετά από συνεννόηση και συζήτηση με τους τοπικούς φορείς, υποβλήθηκε επίσης στο «πράσινο Ταμείο». Είναι το σχέδιο για αύξηση του πλάτους των νησίδων και των πεζοδρομίων στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Ηρώων Αλβανικού Μετώπου, για συγκεκριμένη χωροθέτηση των πάγκων των πωλητών, για αύξηση του χώρου για πεζούς, για ομοιομορφία και τάξη, με σύγχρονη ανάδειξη για τη μακραίωνη υπαίθρια λαϊκή αγορά των Τρικάλων.
Και για τις δύο προτάσεις, απαιτείται πλέον η υποβολή κάποιων πρόσθετων στοιχείων, τεχνικής φύσης. Το μεν πρώτο έργο θα χρηματοδοτηθεί γρηγορότερα, το δε δεύτερο – για τη λαϊκή αγορά – θα χρηματοδοτηθεί το επόμενο διάστημα, μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.