Ένα άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου « Η διακριτική γοητεία της κανονικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ»  στη « ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»  – απάντηση σε κείμενο του Νίκου Μαραντζίδη στην ίδια εφημερίδα, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Επιχειρεί να προωθήσει με αυθαίρετα ιδεολογήματα τηνδική του πολιτική επιλογή της προνομιακής συνεργασίας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με τη ΝΔ.

Ο κ.Βενιζέλος θεωρεί « αφελείς» όσους σοσιαλδημοκράτες  απορρίπτουν το ΑΝΤΙ – ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο ( προφανώς και τον Νίκο Μουζέλη, τον Γεράσιμο Μοσχονά, τον Σπύρο Δανέλλη, τον Μίλτο Κύρκο, τον Γιάννη Ραγκούση,  τον Δημήτρη Κρεμαστινό, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Μενέλαο Γκίβαλο, το ΚΙΔΗΣΟ, τη ΔΗΜΑΡ… ).

Επιχείρημά του ηδική του πεποίθησηότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα « Κόμμα του μεταλλασσόμενου ευρωπαϊκού λαϊκισμού, τυχοδιωκτικό,  που διατηρεί τη ριζοσπαστική του ταυτότητα και τα αντισυστημικά του ράκη…», το οποίο « μόνον οι  λωτοφάγοι»  αντιμετωπίζουν ως « κανονικό φιλοευρωπαϊκό Κόμμα». Οι χαρακτηρισμοί του είναι ιδιαίτερα επιθετικοί απέναντι σε κείνους που εκτιμούν ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ  στην επόμενη Βουλή.

Με τον Γιάννη Ραγκούση, που θεωρεί « προδοσία» τη συνεργασία της ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ με τη ΝΔ « τον πολιτικό εκπρόσωπο της μεταπρατικής ολιγαρχίας…»,  θα αισθάνεται ότι είναι  δύο ακραία διαφορετικές αντιλήψεις  στο ίδιο Κόμμα.
Ο κ.Βενιζέλος δεν κρύβεται. Δεν διακηρύσσει « ίσες αποστάσεις». Μιλά πολύ καθαράγια το « ποιάς μορφής Κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει», για τις προτιμήσεις τουτις οποίες θέλει να καταστήσει επικρατούσες στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΑΓΗΣ. Προφανώς θεωρεί νίκη του την απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να προωθήσει τη λογική της « απομόνωσης» - της « στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» και  να ζητήσει « Εκλογές τώρα», όταν πριν λίγες μέρες ζητούσε έναρξη των διαδικασιών της Συνταγματικής Αναθεώρησης από τη παρούσα Βουλή.

Τη λογική του ΑΝΤΙ – ΣΥΡΙΖΑ Μετώπου στήριξε και ο Αντώνης Σαμαράς με σχετικό πρόσφατο  άρθρο του στην ίδια εφημερίδα. Στο κείμενο εκείνο ο κ.Σαμαράς ανέλυε τα επιχειρήματα προγραμματικής συγγένειας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την νέα  πρότασή του στρατηγικής σύγκλισης ΝΔ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο  Μάκης Βορίδης πήγε την πρόταση Σαμαρά ακόμη πιο πέρα. Έθεσε ως στόχο « την συντριβή της Αριστεράς στις επόμενες Εκλογές».
Στο πεδίο αυτό γίνεται ξεκάθαρο γιατί οι δηλώσεις Γιουνκέρ, Γκουρία,Ντομπρόφσκις,Μοσκοβισί, Σόλτς, Σεντένο… περί επιστροφής της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα- με ενισχυμένη εποπτεία της δημοσιονομικής ισορροπίας και των συμφωνηθέντων, εξαφανίζονται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας που υπηρετούν τη λογική του ΑΝΤΙ – ΣΥΡΙΖΑ Μετώπου.

Περιγράφουν μια Ελλάδα « κατεστραμμένη», « παρακμιακή», « με δεσμεύσεις που δεν διασφαλίζουν τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση», για όσο διάστημα κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ  και έτοιμη « να σωθεί» όταν υπάρξει παλινόρθωση του παλιού « γνώριμου» διαπλεκόμενου συστήματος εξουσίας. Αλλά, η σημερινή Ελλάδα δεν είναι αυτή που περιγράφουν. Ασφαλώς συνεχίζουν να υπάρχουν οξύτατα κοινωνικά προβλήματα και ξεζούμισμα του κόσμου της εργασίας (ΟΧΙ όλων των ελλήνων - αρκετοί πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στα χρόνια των μνημονίων ). Η πραγματικότητα όμως για την ελληνική οικονομία, την προοπτική της και τις δυνατότητες να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να αντιμετωπιστούν τα πιο σοβαρά από τα κοινωνικά προβλήματα με πρώτο αυτό της ανεργίας, είναι εντελώς διαφορετική.
-    « Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα και η Ελλάδα γίνεται μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όπως και οι άλλες της Ευρωζώνης…» ξεκαθαρίζει ο Ζαν Κλώντ ΓΙΟΥΝΚΕΡ στην ομιλία του στην Ελληνική Βουλή. « Η έξοδος θα είναι σαφής και καθαρή. Θα υπάρξει νέα Εποχή για την Ελλάδα…»
-    « Επαναφέρατε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού» δηλώνει ο Άνχελ ΓΚΟΥΡΙΑ. « Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται. Κάνατε τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να υπάρξει και ελάφρυνση του χρέους» διευκρινίζει.
-    « Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ» ( έκθεση της Κομισιόν ), είναι « στις πρώτες θέσεις  στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ»,  η ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ ανακοινώνει επενδύσεις 2 δις ευρώ, η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 7 δις ευρώ, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 2 δις ευρώ,οι ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 4 δις το 2017, οι επενδύσεις στην εκμετάλλευση ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ - στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ - στον ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – στη ΚΕΑ – στην ΙΟ – στον ΣΚΟΡΠΙΟ –στην ΚΕΡΚΥΡΑ, στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ… προχωρούν, η ανεργία έπεσε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, το 1ο 4μηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 155.800 οι κερδισμένες θέσεις εργασίας, η καινοτομία – η νεοφυής επιχειρηματικότητα – η ανταγωνιστικότητα – η εξωστρέφεια συναντούν χρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι εξαγωγές ανεβαίνουν, οι συστημικές Τράπεζες πέρασαν όλες με επιτυχία τα stresstests, βελτιώθηκε η ρευστότητά τους, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε ικανοποιητική πορεία, αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2018 υπολογίζεται στο 2,2% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης – Ανάπτυξης «λόγω βελτίωσης των τάσεων στον τουρισμό – στην απασχόληση – στη μεταποίηση – στις επενδύσεις…».
Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πια από κορυφαίους διεθνείς παράγοντες ως πυλώνας σταθερότητας και ως « κανονική» ευρωπαϊκή χώρα που δικαιούται να συναντήσει την στοιχειώδη αλληλεγγύη της ΕΕ για τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του τεράστιου Χρέους. Το στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης που κατατέθηκε στο ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ της 27ης/4/ 18 συνάντησε την επιδοκιμασία όλων των Ευρωπαίων εταίρων. Το πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακαλύπτει « καταστροφή», « εκτροχιασμό» και η Φώφη Γεννηματά « ανάγκη επιστροφής της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα…» με προκήρυξη Εκλογών « εδώ και τώρα», βρίσκεται στη σφαίρα των « ευσεβών πόθων» αλλαγής των εκλογικών συσχετισμών και παλινόρθωσης της εξουσίας που χάθηκε ( ο Άδωνις Γεωργιάδης βιάζεται τόσο πολύ που θέλει « Εκλογές την επόμενη Κυριακή» ).
-    « Να σταματήσει η καραμέλα των πρόωρων Εκλογών» ζητά ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ.Μίχαλος. « Το μόνο που κάνουν είναι να φέρνουν χαοτική αναστάτωση στην οικονομία και την κοινωνία. Οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μάτωσαν, όσοι βγήκαμε όρθιοι από την 8χρονη μνημονιακή επιτροπεία δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τορπιλίζει την εύθραστη ισορροπία που βρισκόμαστε …» συμπληρώνει.
-    « Δεν είναι εθνικά επωφελές να σηκώνουμε ζητήματα πρόωρων Εκλογών» τονίζει ο Βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. « Η εκλογολογία βλάπτειστη κρίσιμη συγκυρία της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης, της ευρωπαϊκής πορείας…».
-    « Πυροτέχνημα το αίτημα για Εκλογές τώρα…» διαπιστώνει ο Ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος.
-    « Συνεχίζουμε να διαφωνούμε με το αίτημα για Εκλογές τώρα και δεν δεχόμαστε εντολές από κανέναν» διευκρινίζει ο Πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης. « Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, όχι μόνον από μια κυβερνητική εναλλαγή…».
Οι επόμενες Κοινοβουλευτικές Εκλογές θα γίνουν κανονικά, στο τέλος της συνταγματικής πρόβλεψης – της 4ετίας. Τότε ο ελληνικός λαός θα αποφανθεί για το εάν κατόρθωσε η παρούσα Κυβέρνηση « να βγάλει τη χώρααπό την 8χρονη παράδοση της ευθύνης άσκησης οικονομικής πολιτικής αποκλειστικά στους δανειστές» ( Αλέξης Τσίπρας ), εάν πέτυχε στο ιστορικό ρίσκο που ανέλαβε - να θέσει τις βάσεις τηςσυνολικής  ανασυγκρότησης με ώριμες μεταρρυθμίσεις – με δημοσιονομική ισορροπία και « με ασύγκριτα μικρότερο κοινωνικό κόστος», εάν συνετέλεσε στην ουσιαστική ελάφρυνση του Χρέους, στην άρση της ασφυκτικής κηδεμονίας, στη « παραγωγή νέου πλούτου», στη « βελτίωση του υγειούς επενδυτικού περιβάλλοντος», στην « αποδοτική απασχόληση στην Ελλάδα των ταλαντούχων νέων που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν»  και κυρίως για το ποια ή ποιες πολιτικές δυνάμεις θα καθοδηγήσουν την πορεία της ενάρετης εξόδου από την κρίση – της δίκαιης, ταχύρρυθμης, ευφυούς ανάπτυξης – της προοδευτικής  αναγέννησης αυτής της ιστορικής χώρας με τη καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού της.

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ