Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού, Κλιάφα επισκέφθηκαν μαθητές του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων. Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα:
Το σχολείο μας, το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων, την Τρίτη 17 Απριλίου 2018, είχε τη χαρά να επισκεφθεί το φιλόξενο περιβάλλον του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, όπου η κ. Μαρούλα  Κλιάφα μάς παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με θέματα από την περίοδο της Ιταλογερμανικής Κατοχής.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος,  αξιοποιήθηκε ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από φωτογραφίες, εικόνες, μουσικά ακούσματα, αποκόμματα εφημερίδων και μαρτυρίες ανθρώπων, ώστε κατέστη δυνατό να αφυπνιστεί το ενδιαφέρον μας για μια πολύ δύσκολη εποχή, τόσο για τους Τρικαλινούς συμπατριώτες μας όσο και για όλη την ανθρωπότητα.
Αρχικά η κ. Μαρούλα Κλιάφα, αφού έδωσε το πολιτικό στίγμα που επικρατούσε στην Ευρώπη και τις κυρίαρχες ιδεολογίες, αναφέρθηκε στην είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα και ειδικότερα στην παράδοση της πόλης των Τρικάλων στους Γερμανούς από τον τότε δήμαρχο, Θεοδόσιο Θεοδοσόπουλο, στις 19 Απριλίου 1941. Μίλησε στη συνέχεια για το μεγάλο βομβαρδισμό που έγινε λίγες μέρες νωρίτερα στις 15 Απριλίου και  στοίχισε τη ζωή σε 130 Τρικαλινούς, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί στις όχθες του Ληθαίου. Είδαμε και τη σειρήνα που είχε τοποθετηθεί στο ρολόι του φρουρίου, η οποία ειδοποιούσε τους κατοίκους να προστατευθούν  στα καταφύγια. Κατά την Ιταλογερμανική Κατοχή γκρεμίστηκαν κτίρια, όπως π.χ. οι δύο γέφυρες, του αγίου Κωνσταντίνου και της Μαρούγγαινας, επιτάχθηκαν εργοστάσια, όπως του κ.Κλιάφα και του κ. Μάτη, και ξενοδοχεία, όπως το Πανελλήνιο. Επίσης στήθηκαν πολυβολεία στην πόλη και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των πολιτών από το απόγευμα και έπειτα. Τέλος οργανώθηκαν συσσίτια, όπως χαρακτηριστικά απεικονίζεται σε σχετική φωτογραφία η ώρα διανομής  από το φιλανθρωπικό σύλλογο «αγία Βαρβάρα».
Ένα άλλο θέμα το οποίο θίχτηκε ήταν η ίδρυση των αντιστασιακών οργανώσεων, ΕΔΕΣ και ΕΑΜ, το 1941 και το 1942 αντίστοιχα, που έδρασαν στα λιβάδια του  Περτουλίου, απ’ όπου οι αντάρτες έκαναν αντίσταση κατά του κατακτητή. Επίσης, έγινε λόγος για τα σκληρά αντίποινα των Γερμανών, καθώς και για ένα ακανθώδες θέμα, όπως είναι ο δωσιλογισμός, δηλαδή  η συνεργασία Ελλήνων με κατακτητές με σκοπό την προδοσία των συμπατριωτών τους και την παράδοσή τους στο εκτελεστικό απόσπασμα, ένα ζήτημα το οποίο δε μας κάνει καθόλου υπερήφανους, αντίθετα μας θλίβει.
Συνοψίζοντας  θα λέγαμε ότι η παρουσίαση του προγράμματος από την κ. Μαρούλα  Κλιάφα ήταν ένα αλλιώτικο μάθημα και η επίσκεψή μας εκεί ήταν μια ωφέλιμη εμπειρία. Παράλληλα νιώσαμε τυχεροί που δε ζήσαμε σ’ εκείνες τις τραγικές εποχές και ευγνώμονες απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για το σπουδαίο αγαθό της ελευθερίας. Επίσης θα ήταν ωφέλιμο για κάθε φιλομαθή, φιλίστορα και ευαίσθητη ψυχή να επισκεφθεί το Κέντρο  Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, ώστε ν’ αποκομίσει μια ανάλογη εμπειρία με τη δική μας.
Η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου,  κ. Τσιοτινού Αθανασία, και οι συνοδοί καθηγητές, κ. Καγκελίδης Γρηγόριος, κ. Χριστάνα Νίκη και κ. Βαναργιώτη Βαΐα, εκφράζουν τις ευχαριστίες και την αγάπη τους στην «οικοδέσποινα» του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, την κ. Μαρούλα Κλιάφα.

Βαναργιώτη Βαΐα, φιλόλογος του 4ου Γυμνασίου «Γ.Σεφέρης».