Το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, έργα που αφορούν τον Αχελώο, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, τα καταδυτικά πάρκα και τα υποβρύχια μουσεία σε Σποράδες και Παγασητικό, είναι μεταξύ άλλων κάποια από τα βασικά έργα που για την Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρούνται μεγάλης σημασίας. Πρόκειται για έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε σε αναμονή και για τα οποία, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, πρέπει να ενταθεί η διαδικασία για την ολοκλήρωση τους.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αγοραστός, τα έργα του Αχελώου και της Μεσοχώρας είναι σημαντικά περιβαλλοντικά έργα καθώς «η περιοχή έχει πρόβλημα λειψυδρίας». Τόνισε δε, πως με την ολοκλήρωσή τους θα δοθεί η δυνατότητα παροχής φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για «την παραγωγή και τον άνθρωπο».
Σχετικά με την υπόθεση του αυτοκινητόδρομου Ε65 ο κ. Αγοραστός τόνισε πως το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο οδικό δίκτυο Λάρισας - Φαρσάλων, Λάρισας- Κοζάνης. «Ο αυτοκινητόδρομος Ε 65 είναι πολύ σημαντικό έργο διότι δίνει διέξοδο προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και προς την Εγνατία. Συνδέει αεροδρόμια, συνδέει τοπωνύμια. Είναι δηλαδή ένα τουριστικό αναπτυξιακό και παραγωγικό έργο, αλλά και ένα απαραίτητο έργο για την ασφάλεια της μετακίνησης των ανθρώπινων κοινοτήτων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Τέλος, όσον αφορά την υπόθεση των καταδυτικών πάρκων και των υποβρύχιων μουσείων στις Σποράδες και Παγασητικό, ο κ. Αγοραστός επεσήμανε πως θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση ώστε τα έργα αυτά λειτουργήσουν. Όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, τα καταδυτικά πάρκα και τα υποβρύχια μουσεία είναι πολύ σημαντικά έργα καθώς έχουν προοπτικές «να δώσουν τεράστια ώθηση στον τουρισμό, να επιμηκύνουν την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ηλίας Σκυλλάκος)