Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων πήραν μέρος στη 2η συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ «SODART - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ» που πραγματοποιήθηκε στο Λοτζ της Πολωνίας από 26 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2017.
Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη των μαθητών που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και η παράλληλη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών με καλές πρακτικές που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την ποιότητα των μεθόδων διδασκαλίας. Η συνάντηση αυτή φιλοξενήθηκε από την Ακαδημία Ανθρωπιστικών και Οικονομικών Σπουδών του Λοτζ (Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Lodzi) και περιελάμβανε εκπαίδευση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών σε μια σειρά από καλές πρακτικές στη διδασκαλία των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Συγκεκριμένα η εκπαίδευση αφορούσε στην υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, όπως η χρήση της οπτικής και της σχεδιαστικής σκέψης μέσα από βιωματικά εργαστήρια με σκοπό να οπτικοποιηθούν έννοιες και εκπαιδευτικά περιεχόμενα, τα οποία έχουν μεγάλο εύρος και που προέρχονται από διαφορετικές επιστημονικές περιοχές με τη βοήθεια της τέχνης και του σχεδίου. Επίσης οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν στη χρήση τεχνικών ευαισθητοποίησης μέσω του δράματος και στη χρήση δημιουργικών μεθόδων μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, οι οποίες είναι εφαρμόσιμες με πολύ θετικά αποτελέσματα σε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως σε μαθητές με σύνδρομο Asperger.
Παράλληλα έγιναν επισκέψεις σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της πόλης του Λοτζ για να δουν οι συμμετέχοντες στην πράξη πως εφαρμόζονται τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Πολωνία και ποιες μέθοδοι διδασκαλίας ακολουθούνται για αυτούς τους μαθητές. Σε αυτή την εκπαιδευτική συνάντηση συμμετείχαν μία εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και μία διοικητική υπάλληλος αρμόδια για  θέματα Ειδικής Αγωγής από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, ο Διευθυντής και δύο εκπαιδευτικοί από το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί από τα παρακάτω σχολεία των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
•     Ακαδημία Ανθρωπιστικών και Οικονομικών σπουδών του Λοτζ της Πολωνίας (Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Lodzi) που φιλοξενούσε τη συνάντηση.
•     IMKB ZUBEYDE HANIM MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI, επαγγελματικό Λύκειο στην Κόνυα της Τουρκίας που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος αυτού.
 Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Δυτικής Ουγγαρίας («UNIVERSITY OF WEST HUNGARY»).
•     ΙSS “Rosa Luxemburg”,  δημόσιο σχολείο Δ/θμιας Εκπαίδευσης με έδρα το Μπάρι της Ιταλίας.
•     «Κaratay Guidance and Research Center” , Οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες καθοδήγησης και συμβουλευτικής σε όλους τους τύπους σχολείων.
•     Πανεπιστήμιο "Selçuk University" της Κόνυα στην Τουρκία.