Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με διετείς συμπράξεις σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Λειτουργεί από το 1994 και θέτει ως στόχους
∗ την καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμμετοχικών συμπεριφορών σε οικολογικά ζητήματα,
∗την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετέχουν
∗και την ενδυνάμωση των ιστορικών, εθνικών και πολιτιστικών δεσμών Ελλάδας-Κύπρου, καλλιεργώντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.
Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου συμμετέχει στο πρόγραμμα κατά  τη διετία 2015-2017 σε σύμπραξη με το Γυμνάσιο «Κυριάκος Νεοκλέους» Έγκωμης Λευκωσίας. Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές επισκέψεων των μαθητικών ομάδων με συνοδούς εκπαιδευτικούς και με τη μέθοδο της αμοιβαίας φιλοξενίας. Έτσι, μετά τη φιλοξενία στο Μεγαλοχώρι και τα Τρίκαλα μαθητών και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Έγκωμης, ήρθε τώρα η σειρά του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου να ταξιδέψει στην Κύπρο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου 2017 και πήραν μέρος σε αυτή 12 μαθητές του σχολείου, η συντονίστρια του προγράμματος, Κωνσταντίνα Πλεσιώτη, η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Στεφοπούλου και ο διευθυντής του σχολείου, Σωτήρης Τσαντίλας.
Ο ομάδα αναχώρησε από το Μεγαλοχώρι το πρωί της Πέμπτης, 9 Μαρτίου. Η προγραμματισμένη μεσημεριανή πτήση από το αεροδρόμιο Μακεδονία άφησε χρόνο για μια μικρή περιήγηση στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ήσυχη περιοχή, με ιδιαίτερη ιστορία και μοναδική αρχιτεκτονική. Θαυμάσαμε την πανοραμική θέα και τα μεσαιωνικά τείχη, επισκεφθήκαμε τις βυζαντινές μονές του Όσιου Δαυίδ (μονή Λατόμου) και Βλατάδων και περπατήσαμε σε στενά πλακόστρωτα με όμορφες παραδοσιακές κατοικίες. Αργότερα, στο αεροδρόμιο, οι μαθητές δεν έκρυβαν το ενθουσιασμό τους, καθώς για τους περισσότερους ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευαν με αεροπλάνο.
Το πρώτο βράδυ στη Λευκωσία τα παιδιά το πέρασαν με τις οικογένειες φιλοξενίας. Το επόμενο πρωί (10/3/2017) συναντηθήκαμε όλοι στο Γυμνάσιο Έγκωμης, ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του σχολείου και ενημερωθήκαμε για τον τρόπο λειτουργίας του Κυπριακού Εκπαιδευτικού Συστήματος. Κατόπιν, σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», παρουσία όλου του σχολείου, οι δύο ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες που εκπόνησαν το προηγούμενο σχολικό έτος, παρακολούθησαν σχετικά βίντεο και τραγούδησαν και χόρεψαν χορούς της περιοχής τους.
Ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Λευκωσίας, με πρώτο σταθμό τα «Φυλακισμένα μνήματα», εκεί όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους ήρωες αγωνιστές της ΕΟΚΚΑ κατά την διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Στη συνέχεια κινηθήκαμε κατά μήκος της λεγόμενης «Πράσινης Γραμμής» που χωρίζει το Ελεύθερο Τμήμα της Κύπρου από τα Κατεχόμενα. Η Λευκωσία παραμένει επί δεκαετίες η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο και το «Κυπριακό πρόβλημα» διαιωνίζεται καταδεικνύοντας την ανικανότητα ή/και την απροθυμία της Διεθνούς Κοινότητας να επιβάλλει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Επόμενος σταθμός μας το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, στο οποίο στεγάζονται αρχαιολογικοί θησαυροί από τα νεολιθικά μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Η διαδρομή μας τελείωσε στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Περάσαμε τα ενετικά τείχη, αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης, και περπατήσαμε την πεζοδρομημένη οδό Λήδρας, μέχρι το  φυλάκιο που χωρίζει τον ελεύθερο από τον κατεχόμενο τομέα. Από εκεί προχωρήσαμε στον ναό της Φανερωμένης και καταλήξαμε τη «Λαϊκή γειτονιά». Οι μαθητές συνέχισαν τις βόλτες τους στην παλιά Λευκωσία, ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν συναντήσεις με τη διευθύντρια του Γυμνασίου Έγκωμης, τις υπεύθυνες του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» και τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων.
Το Σάββατο, 11 Μαρτίου, οι ομάδες του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη νότια πλευρά του νησιού. Πρώτος σταθμός η Λεμεσός, με τα πολυτελή ξενοδοχεία και την ολοκαίνουρια εντυπωσιακή μαρίνα της. Από εκεί πήραμε το δρόμο για το αρχαίο Κούριο, μια μεγάλη πόλη που γνώρισε σημαντική ακμή στα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια, για να καταστραφεί τελικά ολοσχερώς από έναν καταστροφικό σεισμό κατά τον 4ο αι. μ.Χ. Εντυπωσιαστήκαμε από το αρχαίο θέατρο με την καταπληκτική θέα στη θάλασσα και τα εξαιρετικά ψηφιδωτά που κοσμούσαν τις πολυτελείς κατοικίες των ρωμαϊκών χρόνων.
Φεύγοντας από το Κούριο ακολουθήσαμε την παλαιά οδό για Πάφο, περνώντας μέσα από της αγγλικές στρατιωτικές βάσεις, ένα θέαμα περίεργο για εμάς του «Ελλαδίτες» και κάναμε μια σύντομη στάση στη λεγόμενη «Πέτρα του Ρωμιού», τον μυθικό τόπο γέννησης της Αφροδίτης. Από εκεί κατευθυνθήκαμε προς το παλιό λιμανάκι της Πάφου, επισκεφθήκαμε τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά και απολαύσαμε τη βόλτα στη θάλασσα. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με φαγητό και ψώνια στο «Kings Avenue Mall», το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κύπρου. Το βράδυ τα παιδιά διασκέδασαν σε ένα αξέχαστο «αποχαιρετιστήριο πάρτι» που το διοργάνωσαν προς τιμήν τους οι οικογένειες φιλοξενίας.
Το πρωί της τελευταίας ημέρα μας στη Κύπρο (12-3-2017) συγκεντρωθήκαμε και πάλι στο Γυμνάσιο Έγκωμης και παρακολουθήσαμε αθλητική εκδήλωση με σύνθημα «Τρέχω-Περπατώ με τον Κύπριο Ολυμπιονίκη». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Κύπριοι αθλητές που έχουν διακριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, αλλά και πλήθος επισήμων, ανάμεσα τους και ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε. Ο Υπουργός εξήρε πρωτοβουλίες όπως το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» που προωθούν τη συνεργασία και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και δήλωσε απερίφραστα τη στήριξή του σε κάθε σχετική προσπάθεια. Μετά από μια σύντομη τιμητική τελετή για τους Κύπριους Ολυμπιονίκες, η εκδήλωση συνεχίστηκε με αγώνες δρόμου και πεζοπορίας για όλες τις ηλικίες, με τη συμμετοχή και διάκριση και μαθητών του σχολείο μας. Ακολούθησε γεύμα από τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Έγκωμης, ώσπου έφτασε πια η δύσκολη ώρα του αποχαιρετισμού.
Μετά από αγκαλιές και δάκρυα, η ομάδα μας πήρε το δρόμο για το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Η βραδινή πτήση πρόσφερε κάποια άνεση χρόνου, ώστε να επισκεφθούμε τον ιστορικό ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, το αρχαίο Κίτιο. Πρόκειται για μια από τις πιο ωραίες και αρχαίες εκκλησίες της Κύπρου, κτισμένη στα τέλη του 9ου αιώνα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα Στ΄ το Σοφό, πάνω από τον τάφο του αγίου Λαζάρου, του αναστημένου φίλου του Χριστού. Από εκεί κατευθυνθήκαμε στις «Φοινικούδες», τον πεζόδρομο και την παραλία που χτυπά η καρδία της πόλης. Εκεί είδαμε και την προτομή του Κίμωνα του Αθηναίου, που πέθανε το 449 π.Χ. κατά τη διάρκεια της νικηφόρας πολιορκίας του Κιτίου, στα πλαίσια της Αθηναϊκής εκστρατείας για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον περσικό ζυγό. Μόλις έπεσε το ηλιοβασίλεμα αφήσαμε πίσω μας την όμορφη παραλία και πήραμε το δρόμο για το αεροδρόμιο και την επιστροφή.
Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε  μια μοναδική εμπειρία για όλους του συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Προβληματιστήκαμε για κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα, ανταλλάξαμε ιδέες και καλές πρακτικές, ζήσαμε από πρώτο χέρι αυτό που ονομάζεται «Κυπριακό πρόβλημα» και διχοτόμηση. Πλουτίσαμε σε γνώσεις, εικόνες, ήχους και γεύσεις, γνωρίσαμε καινούρια πρόσωπα και νέους τόπους. Και το σπουδαιότερο, συνειδητοποιήσαμε πόσα πολλά συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο και πως, παρά τις διεθνείς πολικές και οικονομικές σκοπιμότητες, οι δεσμοί μεταξύ μας παραμένουν άρρηκτοι και ισχυροί.
Κλείνοντας, νιώθουμε την επιτακτική ανάγκη να ευχαριστήσουμε:
- Τις κυπριακές οικογένειες για τη ζεστή φιλοξενία, την γενναιοδωρία και την αγάπη που έδειξαν στους μαθητές μας.
-Τη συντονίστρια του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» στο Γυμνάσιο Έγκωμης κατά το τρέχον σχολικό έτος, κα Σκεύη Χατζηκωστή και την υπεύθυνη Β.Δ. του προγράμματος, κα Ρούλα Νεοκλέους, για την άψογη συνεργασία και τις όμορφες εκδηλώσεις, εκδρομές και δράσεις που οργάνωσαν.
- Την κα Γιάννα Συμεωνίδου, συντονίστρια του προγράμματος κατά το σχ. έτος 2015-16, που έθεσε τις βάσεις για μια όμορφη και εποικοδομητική συνεργασία.
 -Το Σύλλογο Διδασκόντων και το Προσωπικό του Γυμνασίου Έγκωμης «Κυριάκος Νεοκλέους», και ιδιαιτέρως την άοκνη διευθύντρια του, κα Μαρία Συμεωνίδου, για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία τους.
-Τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Έγκωμης για τη μεταφορά, το γεύμα και τα όμορφα μπλουζάκια που μας προσέφερε.
- Το ΚΠΕ Αργυρούπολης, που επί χρόνια συντονίζει ακούραστα και με επιτυχία το «Χρυσοπράσινο Φύλλο», δίνοντάς μας την ευκαιρία να ζήσουμε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.
-Τον Δήμο Τρικκαίων και ιδιαίτερα την αντιδήμαρχο Παιδείας κα Έφη Λεβέντη, για την αμέριστη συμπαράσταση και οικονομική βοήθεια που μας παρείχε.
- Τους μαθητές του σχολείου μας, που συμμετέχουν με ζήλο τα δύο αυτά χρόνια στις δράσεις του «Χρυσοπράσινου Φύλλου» και μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε με παρόμοιες πρωτοβουλίες και προγράμματα.
Η παιδαγωγική ομάδα του Χρυσοπράσινου Φύλλου: Πλεσιώτη Κ., Στεφοπούλου Ε., Γκούμας Δ. και Τσαντίλας Σ.