Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017, ο τρικαλινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Σιμορέλης ανέφερε τα εξής:
Η κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2017 αποτελεί κορυφαίο πολιτικός γεγονός.Ο δεύτερος προϋπολογισμός που επικυρώνει αυτή η Κυβέρνηση είναι η απόδειξη ότι ακόμα και σε δύσκολες υφεσιακές συνθήκες, εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, μπορούν να προστατευτούν οι πυλώνες του κοινωνικού κράτους και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που δέχτηκαν και δέχονται τη λαίλαπα των μνημονίων.
Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης το έτος 2016 έβαλε τα θεμέλια για να ανατραπεί το καθεστώς της λιτότητας και να περάσουμε σε δημοσιονομική σταθερότητα. Ο παρών προϋπολογισμός παγιώνει πλέον τη δημοσιονομική ισορροπία και παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην κλονισμένη ελληνική οικονομία.
Όπως έγινε το 2016, έτσι και τώρα αναμένουμε υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,25% του ΑΕΠ, γεγονός που θα μας επιτρέψει την τήρηση των δεσμεύσεων μας και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, που πέρα από μέτρο ανακούφισης παίζει και σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.Η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017 διαμορφώνεται στο 2,7%, ενώ ο στόχος είναι στο 1,75% του ΑΕΠ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο στόχος του δευτέρου μνημονίου της Συγκυβέρνησης Νέα Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚγια το ίδιο χρόνο ήταν στο 4,5%.  Αυτό θα κόστιζε στον ελληνικό λαό 8,2 δις μεγαλύτερη προσαρμογή από το παρόν προσχέδιο και επιπλέον υφεριακά μέτρα. Όλα αυτά είναι προϊόντα διαπραγμάτευσης και πολιτικής βούλησης.
Δεν κομπάζουμε, ούτε μιλάμε για “successstory”, κάνουμε κάθε προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία, να μειωθεί η ανεργία και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Σε αυτή την προσπάθεια Κυρίες και Κύριοι της Αντιπολίτευσης πρέπει να είστε μαζί μας. Ειδικά αν αναλογιστούμε το τεράστιο κομμάτι ευθύνης που αναλογεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις,στις οποίες πολλοί και πολλές από εσάς συμμετείχαν. Μην σαμποτάρετε την προσπάθειαανάκαμψης. Η επιτυχία του προγράμματος της Κυβέρνησης θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την χώρα να ξεφύγει από τη μέγγενη της επιτροπείας.
Μέσα στο Προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται ενισχύσεις σε τομείς για τους οποίους η Αριστερά έχει δώσει αγώνες. Περιλαμβάνεταιη πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης συνολικού ύψους 760 εκατ. Ευρώ για την προστασία πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριάπου έχουν ανάγκη.Στηρίζονται οι τομείς της  παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης με το επιπλέον ποσό των 300 εκ ευρώ. Προβλέπεται συνεισφορά για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ύψους 100 εκευρώκαι η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ. Στόχος μας είναι η άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, η μείωση της ανεργίας και η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Κοντολογίς, ο παρών προϋπολογισμός δίνει το στίγμα της ανάπτυξης, της κοινωνικής προστασίας και με πραγματικά στοιχεία εγκαινιάζει μία νέα περίοδο για την ελληνική οικονομία. Να σημειώσουμε επιπλέον ότι καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις την επόμενη χρονιά θα διαδραματίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, γεγονός που θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης των επενδυτών και την αξιοπιστία της οικονομίας. Εδώ είδαμε χειροπιαστά αποτελέσματα.Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Δυστυχώς είδαμε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να ανάγουν το θέμα του χρέους σε θέμα δευτερεύουσας σημασίας. Όσοι το υποστηρίζουν αυτό με ποιους είναι? Σίγουρα όχι με τον ελληνικό λαό.
Σας καλώ να ψηφίσουμε το προϋπολογισμό και να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους. Ο μεγάλος στόχος της Κυβέρνησης είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α να μην είναι μια ακόμη κυβέρνηση της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο αγώνας που ανοίγεται μπροστά μας είναι μεγάλος και δύσκολος. Με την κοινωνία στο πλευρό μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.