Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου το ΓΕΛ Οιχαλίας πραγματοποίησε διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο –ειδικά για τον περιορισμένο χρόνο που διαθέταμε και  τις αφορμές που δίνει η πρωτεύουσα για επισκέψεις. Αν  δε,  συνυπολογίσουμε και τις ιδιαιτερότητες που αναμφίβολα δυσχέραναν την μετακίνησή μας εξαιτίας  των κακών καιρικών συνθηκών και των μπλόκων των αγροτών, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι η εκδρομή μας ήταν απολύτως επιτυχημένη – αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα λεγόμενα των άμεσα ενδιαφερομένων, των μαθητών μας. 
Η ξενάγησή μας άρχισε με το Μουσείο της Ακρόπολης. Καθώς προσεγγίζεις το σύγχρονο αυτό κτίριο από την ακριβότερη οδό της Αθήνας , την Ηρώδου Αττικού,  στην νότια κλιτύ της Ακροπόλεως, στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Μακρυγιάννη, σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα, αντιλαμβάνεσαι αμέσως γιατί πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου: Αφενός, επειδή το μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα. Αφετέρου, επειδή ο αρχιτέκτονάς του Μπερνάρ Τσουμί είχε μια  σαφέστατη οπτική του δημιουργήματος  το οποίο εμπλέκει τρεις συλλήψεις σε τέσσερα επίπεδα: το φως, την κίνηση και τον αρχιτεκτονικό προγραμματισμό. Οι μόνιμες συλλογές του φιλοξενούνται σε τέσσερις αίθουσες (Η Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης, Η Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων, Η Αίθουσα του Παρθενώνα, Προπύλαια, Αθηνά Νίκη, Ερέχθειο) και η ομορφιά τους αιχμαλωτίζει  το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Η συνέχεια είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και εκτός μουσείου. Η  βόλτα στον Αρχαιολογικό χώρο γύρω από την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, κατηφορίζοντας στην καρδιά της Αθήνας μέσα από τους Αέρηδες της Πλάκας, το πολυσύχναστο Μοναστηράκι, και ανεβαίνοντας την πολύβουη Ερμού μας οδήγησε ξανά στο ξενοδοχείο μας όπου ετοιμαστήκαμε για τη βραδινή μας έξοδο: Θεατρική παράσταση στο Μικρό Παλλάς. Το έργο «Δοξαπατρή» είχε την απόλυτη υπογραφή του Θοδωρή Αθερίδη (κείμενο, σκηνοθεσία) και εκτός από τον ίδιο  έπαιζαν  η Πέμη Ζούνη, η Ρένια Λουϊζίδου, ο Λευτέρης Ελευθερίου, η Ευαγγελία Συριοπούλου, η Φωτεινή Αθερίδου και ο Γιόσι. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ιλαρομελόδραμα, που διαδραματίζεται σε ένα σκηνικό σαν αυτό που βιώνουμε στη χώρα μας, όπου οι πρωταγωνιστές του έρχονται αντιμέτωποι με την δική τους προσωπική αλήθεια την οποία αναγκάζονται να ομολογήσουν φωναχτά στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την πραγματικότητα που τους περιβάλλει.
Η επόμενη μέρα άρχισε με την επίσκεψή μας στη Βουλή των Ελλήνων – που ήταν άλλωστε και ‘’το κέντρο’’ της εκδρομής μας . Χάρη στην περιεκτικότατη και ευχάριστη ξενάγηση που μας επιφυλάχτηκε από την ευγενική υπάλληλο του Ιδρύματος μάθαμε πολλά για την ιστορία του κτιρίου, την πολυτάραχη ιστορία της Δημοκρατίας στη χώρα μας και την χωροταξική πραγματικότητα του. Τέλος, περιηγηθήκαμε στην περιοδική  έκθεση της Βουλής που αφορά στην Μεταπολίτευση. Και για να μνημονεύσω την καλή ξεναγό μας, αν κάτι κρατάμε από αυτά που ακούσαμε και είδαμε στον ναό της Δημοκρατίας, είναι τα παρακάτω λόγια που αντιστοιχούν σε μια οδυνηρή  ιστορική ελληνική πραγματικότητα: « Δεν ξέρω αν έχουμε μια καλή ή κακή Δημοκρατία. Ξέρω όμως πως όσο αυτό το κτίριο είναι ανοιχτό στο λαό, έχουμε τουλάχιστον Δημοκρατία».
Συνέχεια είχε το Αττικό Πάρκο στα Σπάτα. Σ΄ένα χώρο 190 στρεμμάτων φιλοξενούνται περισσότερα από 300 είδη του ζωικού βασιλείου (πτηνά, ερπετά, θηλαστικά) σε  μια προσπάθεια  να ευαισθητοποιηθούν   μικροί  και μεγάλοι μέσα από την επιμορφωτική και συνάμα ψυχαγωγική εμπειρία της γνωριμίας με μερικά από τα πιο όμορφα και σπάνια είδη που κατοικούν στον πλανήτη .Η «Αφρικανική Σαβάνα» αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του πάρκου, με καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες και αντιλόπες. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία αιλουροειδών με τίγρεις, πούμα, και το γατόπαρδους.   Η εμπειρία αυτή είναι μια αναγκαιότητα σαν μάθημα σεβασμού απέναντι στην ομορφιά της Φύσης και στην προστασία της βιοποικιλότητας.
Λίγο πριν την αναχώρησή μας για το ταξίδι της επιστροφής, χρειαζόταν λίγη χαλάρωση: Πήγαμε λοιπόν στο παρακείμενο εκπτωτικό χωριό  όπου ο καθένας  μπορούσε να κάνει αυτό που θα τον ξεκούραζε: ψώνια, φαγητό, καφέ ή και όλα αυτά, ξέροντας μάλιστα ότι η επιστροφή θα είχε πάλι το σκόπελο των αγροτικών μπλόκων και θα καθυστερούσε αρκετά τον προορισμό μας. Μπορεί αυτό το τελευταίο να  μην το αναφέραμε καθόλου, το κάνουμε όμως επίτηδες : μας άρεσε πολύ που η δυσκολία αντιμετωπίστηκε από τους μαθητές μας με χιούμορ και κέφι. Ευχόμαστε από καρδιάς όλες οι δυσκολίες και οι σκόπελοι της ζωής τους  στο μέλλον (σαφώς πιο δύσκολοι και σοβαρότεροι) να αντιμετωπίζονται  με το ίδιο πνεύμα!
Για την ιστορία: στην εκδρομή πήραν μέρος οι σαρανταπέντε μαθητές της Α’ και Β΄Λυκείου με τους καθηγητές Αθανασούλα Σ., Βλάχου Ε. και Κορκή Α. Το ταξιδιωτικό πρακτορείο ήταν από τα Τρίκαλα (METEORA TOURS) και τους ευχαριστούμε πολύ για το άνετο και ασφαλές ταξίδι.