Ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων για σοβαρές παθήσεις καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αφήνοντας αιχμές για την εξαγωγική δραστηριότητα φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρείων. Σε έλλειψη συνεχίζουν να βρίσκονται και τέσσερα εμβόλια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ «οι ασθενείς αγωνιωδώς τριγυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακα τους. Οι ελλείψεις αφορούν τις κατηγορίες των αντικαρκινικών, αντιϋπερτασικών, αντιελκωτικών, αντιψυχωτικών φαρμάκων, των σκευασμάτων που αφορούν το στομάχι, την θεραπεία του προστάτη, τη νόσο του Παρκινσον και την οστεοπόρωση. Συνεχίζουν βέβαια οι ελλείψεις στα εμβόλια PENTAVAK, TETRAVAK, INFARIX TETRA».
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν μάλιστα, ότι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι «η περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας η οποία ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει στην αγορά διότι δεν έχει κανένα φάρμακο να διαθέσει».
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, επισημαίνει ότι, τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξουν τα παραστατικά εξαγωγών των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών και να δουν τα πραγματικά στοιχεία.