Στη διάσπαση του Καλλικράτη προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών ανεβάζοντας σε πρώτη φάση τον αριθμό των δήμων από 325 σε 380 και αφορούν κυρίως τα νησιά και τις ορεινές περιοχές. Το σχέδιο μάλιστα για το νέο χάρτη των ΟΤΑ περιλαμβάνει και τον δήμο Καλαμπάκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας με μεγάλη έκταση οι οποίοι περιλαμβάνουν ορεινούς όγκους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιδιώκει να θέσει το θέμα της διάσπασης σε δύο έως τέσσερις ΟΤΑ στον βαθμό που θα υπάρχει υποστήριξη του αιτήματος από τις διοικήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο Δήμος Καλαμπάκας στο νομό Τρικάλων, που είναι από τους μεγαλύτερους δήμους καταλαμβάνοντας 1.658 τ. χλμ. και με πληθυσμό που ξεπερνά τους 21.000 κατοίκους. Σε αυτή την ομάδα εντάσσεται επίσης οι δήμοι Σουφλίου στο νομό Εβρου, Καλαβρύτων στο νομό Αχαϊας και Βοϊου στον νομό Κοζάνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα ληφθούν μονομερείς αποφάσεις, αλλά θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος για τις αλλαγές στον Καλλικράτη…

Τ.Π.