Η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού σε 285.000 ανοσοκατασταλμένους πολίτες θα ξεκινήσει από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ωστόσο από σήμερα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους ώστε από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, οπότε και ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Οι κατηγορίες

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολιασμού ατόμων που είναι σε αυξημένο κίνδυνο λόγω των νοσημάτων που διαταράσσουν την ανοσιακή ανταπόκριση και δεν οικοδομούν  ανοσία και είναι κατώτερη του 50%.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

•    μεταμοσχευμένοι είτε συμπαγών οργάνων είτε αιμοποιητικών κυττάρων

•    άτομα με καρκίνο

•    νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση

•    άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα με ανοσοανεπάρκεια

•    νοσήματα με ειδική θεραπεία που μειώνει ανοσιακή αντίδραση

Παράλληλα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά για τον καθορισμό των ομάδων πληθυσμού που θα ακολουθήσουν στην χορήγηση της 3ης δόσης.


Καταλήξαμε στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατάσταλμενους και είναι η ομάδα όσων διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα άτομα άνω των 60 ετών, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου Πρόεδρος της Επιτροπής.

ethnos.gr