Άγνοια κινδύνων απο τον Τουρκικό επεκτατισμό, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Τα γεγονότα που αποδεικνύουν μεγαλοϊδεατικούς σχεδιασμούς περί αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  είναι γνωστά στις ηγεσίες της Ενωμένης Ευρώπης:
-    εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου
-    εισβολή και κατοχή τμήματος της Συρίας
-    εξολόθρευση των Κούρδων
-    βοήθεια στους τζιχαντιστές, στήριξη του Ισλαμικού φονταμενταλισμού
-    Τουρκικά στρατεύματα παρεμβαίνουν  στην εμφύλια σύρραξη της  Λιβύης
-    Μισθοφόροι της Τουρκίας πολεμούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλευρό των επιτεθέμενωνΑζέρων κατά της Δημοκρατίας του Αρτσάχ
-    Αγορά ΡώσικωνS – 400 με προκλητική αδιαφορία για την αντίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ
-    Σκληροί χαρακτηρισμοί κατά της ΕΕ και κυρίως κατά της Γαλλίας – υβρεολόγιο κατά Μακρόν
-    Παράνομο Τουρκο-Λιβυκό Σύμφωνο
-    Διαρκείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
-    απίθανοι χάρτες περί « γαλάζιας πατρίδας»
-    Ερευνητικές γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ
-    Προκλητικές ενεργειακές έρευνες του ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΪΣ πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα
-    Μετατροπή της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ σε Τζαμί
-    Εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος

... Κι όμως. Η Σύνοδος Κορυφής της Ενωμένης Ευρώπης που θα αποφάσιζε κυρώσεις κατά των διαρκών Τουρκικών προκλήσεων, κατά των παραβιάσεων των εθνικών συμφερόντων και των θαλάσσιων συνόρων 2 Κρατών – Μελών της ΕΕ, αποφάσισε μόνον νέες « προειδοποιήσεις»  προς τη Τουρκία και η ηγεσία της Ελληνικής Κυβέρνησης δήλωσε οτι « η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη».

Αν ο κ. Μητσοτάκης περιορίζονταν στην ικανοποίηση της ΝΔ απο την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για «ενεργοποίηση μέσων και επιλογών σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων», το πρόβλημα θα είχε μικρότερες διαστάσεις. Θα ήταν κυρίως το πρόβλημα ενός Κόμματος που χρησιμοποίησε την πατριδοκαπηλία και παραμέρισε τον πατριωτισμό.

Αλλά, ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει « ικανοποίηση» της χώρας  απο μια ευρωπαϊκή απόφαση που είναι εξοργιστική για τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και για το σύνολο των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Οι παραβιάσεις των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου – της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, είναι διαρκείς και συνεχίζονται και μετά τις αποφάσεις των 27 στη Σύνοδο Κορυφής.

Γνωστές είναι οι εξωφρενικές δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου για « επιθετικότητα της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ...» μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας που έκανε εκτιμήσεις για το τι συνεπάγονται οι αποφάσεις των 27 για τη Τουρκία. Το  « ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΪΣ» και το «ΓΙΑΒΟΥΖ» απομακρύνθηκαν προσωρινά, αλλά μπορούν να επιστρέψουν για ενεργειακές έρευνες στα « αμφισβητούμενα ύδατα» της  «γαλάζιας πατρίδας » μαζί με το « ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ»... 

Έτσι, η δήλωση των 27 για διαπραγματευτικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας μόνον για τα ζητήματα των θαλάσσιων συνόρων – της ΑΟΖ – της υφαλοκρηπίδας είναι μετέωρη, καθώς η Τουρκία είναι βέβαιο οτι θα θέσει και άλλα ζητήματα και κυρίως αυτό που απασχολεί τον Τουρκικό ιμπεριαλισμό: την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών Νησιών.

Η συμβιβαστική στάση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στον Τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό διευκολύνει το ΝΑΤΟ να ξεπερνά τις ενστάσεις που έχει για πολλές πλευρές του Τουρκικού επεκτατισμού και να αρκείται στο ρόλο ενός διαιτητή αποφυγής πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ υποτιθέμενων συμμάχων, ενός διαιτητή που θα μεροληπτεί όμως υπέρ της Τουρκίας στον « στρατιωτικό μηχανισμό αποκλιμάκωσης».

Διευκολύνει ταυτόχρονα την εθελοτυφλία της Ενωμένης Ευρώπης και κυριως των ηγετών που τυφλωμένοι απο τα συμφέροντα που έχουν στην Τουρκική αγορά, παραμερίζουν τους κινδύνους απο μια Τουρκία που φαντασιώνεται οτι συγκαταλέγεται στους ισχυρούς του Κόσμου – απο έναν Ερντογάν που βρίσκεται σε διαρκές παραλήρημα.

Προσπερνούν όμως και τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα της Ενωμένης Ευρώπης. Αντί της εμβάθυνσης, που θα αφορούσε και την κοινή άμυνα – τη προστασία των συνόρων των Κρατών – Μελών της ΕΕ απο κάθε εξωτερική απειλή, η στάση των 27 απέναντι στις απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και τις διαλυτικές τάσεις.

Η πρόσφατη απόφαση του Ερντογάν για τουρκοκυπριακό άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου κάνει ακόμη πιο μεγάλες τις ευθύνες των ηγετών της ΕΕ για την επικίνδυνη εθελοτυφλία τους. 

Καθιστά κυρίως  τεράστιες τις ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους επόμενους χειρισμούς. Διαπραγματευτικές συνομιλίες με την Τουρκική ηγεσία δεν μπορούν να γίνουν κάτω απο τέτοιες εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει δικαίωμα να μιλά για ικανοποίηση της Ελλάδας και των Ελλήνων απο τη Σύνοδο Κορυφής και οφείλει άμεσα να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για την εθνική διαχείριση ενός εκρηκτικού εθνικού προβλήματος.

Σάκης Παπαδόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων