Ο Μύλος των Ξωτικών, για ένατη συνεχή χρονιά, υποδέχεται στο κέντρο των Τρικάλων, μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας χαρά, διασκέδαση, ευχές, εργαστήρια, βασίλεια, ζαχαροπλαστεία, fun park και πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων.

Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 2011 όταν τα παλιά φουγάρα στο Μύλο Ματσόπουλου πήραν μπροστά και από τότε δουλεύουν ασταμάτητα, με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Ο Αλευρόμυλος των Ξωτικών, το μεγάλο κτίριο του Μύλου, με τη μεγάλη κατακόκκινη κορδέλα, φέτος ζωντανεύει από μια μεγάλη σκανδαλιάρικη παρέα.

Γέμισε σοκολάτα, με τοίχους από καραμελένια τουβλάκια και μπισκοτένια παράθυρα, ένα σοκολατένιο ποτάμι τρέχει ορμητικά και πίσω από τον σοκολατένιο καταρράχτη, βρίσκεται το παλάτι της ξακουστής Νεράιδας Ζαχαρένιας, καθισμένη στο γλυφιτζουρένιο θρόνο της, να μασουλάει, που και που,  τα ροζ της τσιχλοφουσκένια μαλλιά.

Στο «Μύλο των Ξωτικών» θα ταξιδέψετε στο βασίλειο των παιχνιδιών και στον κόσμο των μαριονετών, όπου φτιάχτηκε ο Καρυοθραύστης, και συνάντησε τους ξακουστούς παιχνιδοποιούς,

Μην ξεχάσετε να περάσετε και από το μεγάλο μουσικό κουτί, να το κουρδίσετε και να δείτε την Μπαλαρίνα των Παιχνιδιών να χορεύει για σας!

Το βασίλειο των λουλουδιών που κατακλύζεται από λουλούδια όλων των εποχών, με τις μέλισσες να τριγυρνάνε πάνω απ´ τα ζουμερά μπουμπούκια και τους ολάνθιστος κήπους, το βασίλειο των ζαχαρωτών που μοσχοβολάει σοκολάτα και καραμέλα, το βασίλειο του πάγου με το παγωμένο κάστρο,

Το Σοκολατένιο εργοστάσιο, το ταχυδρομείο των Ξωτικών, το κρυστάλλινο παλάτι της Playmobil, το σπίτι ζωγραφικής προσώπου, το μουσείο μανιταριών, το πηγάδι των ευχών και βεβαίως το σπίτι του Αη Βασίλη όπου για να φτάσετε θα περάσετε μέσα από παραμυθένιο δάσος με ξωτικά και νεράιδες, συμπεριλαμβάνονται στις δωρεάν δράσεις του «Μύλου των Ξωτικών».

Χριστουγεννιάτικο Fun Park

Το λούνα παρκ με το καρουζέλ, τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, τη μεγάλη ρόδα, το roller coaster,  το παιδικό τρενάκι, το παγοδρόμιο, το ζαχαροπλαστείο των ξωτικών, η χριστουγεννιάτικη αγορά, το candy express, η αγορά των μανιταριών συμπληρώνουν τις δραστηριότητες του χριστουγεννιάτικου πάρκου.

Μύλος Ματσόπουλου

Ο Μύλος Ματσόπουλου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης των Τρικάλων. Ενα βιομηχανικό κτίριο πρωτοπόρο για την εποχή του (1884), σε βαλκανικό επίπεδο.

Μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας του, τη δεκαετία του 1980, διατήρησε σχεδόν απαράλλαχτη τη δομή της λειτουργίας του, αποτελώντας έτσι σήμερα μια ακτινογραφία της παραγωγικής διαδικασίας των αλευρόμυλων από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σήμερα σχεδόν ακέραιος στη θέση του, in situ, με όλες τις αντιπροσωπευτικές μηχανές της γραμμής παραγωγής αλευροποίησης του σίτου.

Για την ιστορία, η πρώτη βιομηχανική επένδυση στα Τρίκαλα αφορούσε το βασικό είδος διατροφής, το αλεύρι.

Το 1884 οι αδελφοί Αγαθοκλή από τη Ζαγορά Πηλίου ανήγειραν στην περιοχή Αληκαρά υδρόμυλο, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 1885, υπό την διεύθυνση του Αριστείδη Αγαθοκλή. Το 1903 η φίρμα εμφανίζεται ως Αγαθοκλής και Σία. Συνέταιρος είναι ο Δημήτριος Ματσόπουλος.

Το 1919 η φίρμα εμφανίζεται ως Μ. Γ, Αγαθοκλής και Σία. Συνέταιροι είναι οι Ιωάννης Γαλάνης, Δ. Πατσουρίδης και Δ. Χιωτέλης. Κατά την δεκαετία του 1930 η παραγωγή του μύλου ανέρχεται σε 14 τόνους ημερησίως. Την περίοδο αυτή την εκμετάλλευση του μύλου έχει η οικογένεια Ματσοπούλου.

Το 1941 ο Ιωάννης Ματσόπουλος αγοράζει από την Κτηματική Τράπεζα το μύλο αντί 2.100.000 δρχ. Στη δεκαετία του 1950 η παραγωγή του μύλου ανέρχεται σε 36 τόνους το 24ωρο. Το 1972 ο Ματσόπουλος νοικιάζει τον μύλο αντί 15.000 δρχ. μηνιαίως στην εταιρεία Κατσιάκου. Ο μύλος λειτουργεί υπό την διεύθυνση του Κατσιάκου ως το 1984, οπότε και κλείνει.

Ο Μύλος Ματσόπουλου, εκτείνεται σε 3.500 τ.μ. και αποτελεί δωρεά στο Δήμο Τρικκαίων από τον αείμνηστο Ιωάννη Ματσόπουλο, μεγάλου ευεργέτη της πόλης, λίγο πριν το θάνατό του, το 1977.

Tips

-Μέρες Παραμυθιού: Για τέσσερις μέρες, 26-29 Δεκεμβρίου, στο χώρο εργαστηρίων του Μύλου Ματσόπουλου, στις 17.30, θα ακούγονται από νέους και παλιούς αφηγητές παραμύθια λαϊκά. Οι «Μέρες Παραμυθιού» επιμελούνται από την αφηγήτρια Μαρία Κατσανούλη.

-Διάρκεια: Ο «Μύλος των Ξωτικών» που πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, στο Μύλο Ματσόπουλου, άνοιξε τις πύλες του στις 29 Νοεμβρίου, και με καθημερινές δράσεις και (σχεδόν καθημερινά) προγράμματα, θα διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους έως τις 6 Ιανουαρίου 2020. 

-Εκδρομές σχολείων/γκρουπ: Ο «Μύλος των Ξωτικών» υποδέχεται σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα με ένα πλούσιο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Για επίσκεψη σχολείου επικοινωνείτε στο τηλ. 24310 38890.

(*) φωτογραφίες eurokinissi

Ντέπη Χιωτοπούλου (ethnos.gr)