Ήταν Μάρτιος του 2016 όταν στη Θεσσαλία είδαμε για πρώτη φορά καραβάνια προσφύγων.

Είχαν, τότε, επιχειρήσει, μάλιστα, να φτάσουν πεζή στην Ειδομένη, περπατώντας πάνω στην Εθνική οδό, στα Τέμπη, με τα παιδιά και τα μωρά τους αγκαλιά.

Τα λεωφορεία που έφταναν από τα νησιά, μέσω Πειραιά, είχαν λάβει εντολή να σταματήσουν στην ενδοχώρα, λόγω του τέραστιου πλήθους στην Ειδομένη.

Τότε, τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς των Λαρισαίων λειτούργησαν άμεσα και μέσα σε ώρες συγκεντρώθηκαν ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα.

400 πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε σκηνές στο παλιό εργοαστάσιο της Ρόκα και έπειτα στο camp στο Κουτσόχερο, 12 χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα στο δρόμο προς Τρίκαλα. Αρχικά, σε σκηνές και έπειτα σε κοντέινερ.

Σήμερα, στο Κουτσόχερο διαμένουν 1450 πρόσφυγες και μετανάστες από 20 εθνικότητες. Κυρίως Σύριοι, Αφγανοί και Ιρανοί.

Παράλληλα, από το 2018 τρέχει το πρόγραμμα ESTIA από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Δήμο Λαρισαίων μέσω του οποίου ακόμη 400 πρόσφυγες μένουν μέσα στον ιστό της πόλης σε 90 διαμερίσματα, για έξι μήνες, μέχρι να ορθοποδήσουν, λαμβάνοντας ένα μικρό επίδομα για το διάστημα αυτό από κονδύλια της Ε.Ε.

Είναι όλοι τους αιτούντες ασύλου και πολλοί έχουν πάρει και το προσφυγικό καθεστώς, δηλαδή για 3 χρόνια προστατεύονται από τις διεθνείς συμβάσεις και έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία είναι ελεύθεροι να μετακινηθούν και να ταξιδέψουν οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Λίγες οικόγενεις, μετά το 6μηνο, απόφασισαν να παραμείνουν στη Λάρισα. Βρήκαν δουλειές που δεν απαιτούν πολλά ελληνικά, όπως διανομείς ή σε φούρνους.

«Η Λάρισα αποδείχθηκε μια μεγάλη αγκαλιά για τους πρόσφυγες» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του προγράμματος ESTIA Νίκος Καϊμακάμης.

Οι περισσότερες οικογένειες επιλέγουν να φύγουν και αναζητούν καλύτερη τύχη και δουλειές στη Γερμανία, το Βέλγιο και αλλού στην Ευρώπη.

Τα παιδιά τους, τόσο όσων διαμένουν στα διαμερίσματα στο κέντρο της Λάρισας, όσο και όσων διαβιούν στο camp παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία της πόλης.

Τα προσφυγόπουλα από το camp μετακινούνται με λεωφορεία και από τα διαμερίσματα τα πηγαίνουν καθημερινά οι γονείς τους.

Δάσκαλοι και καθηγητές αγωνιούν, επειδή ακόμη δεν έχουν προσληφθεί οι αναπληρωτές που θα επανδρώσουν τα πρωινά και τα απογευματινά τμήματα και ενώ έχουν εγγραφεί 1200 προσφυγόπουλα στα σχολεία όλης της Θεσσαλίας, εκφράζονται φόβοι μήπως όταν έρθουν οι αναπληρωτές θα έχουν φύγει οι μαθητές…

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γιώργο Δοδοντσάκη, σε περίπου 15 μέρες θα βρεθούν στις θέσεις τους οι αναπληρωτές.

Στο Νομό Λάρισας έχουν εγγραφεί 170 προσφυγόπουλα σε Δημοτικά σχολεία στους δήμους Λάρισας και Τυρνάβου.

Πανθεσσαλικά, 418 προσφυγόπουλα έχουν εγγραφεί στα πρωινά τμήματα δημοτικών σχολείων και ακόμη 448 στα απογευματινά. Στα γυμνάσια σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο έχουν εγγραφεί 380 προσφυγόπουλα.

Στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, στη συνοικία του Αγ.Θωμά, εκεί όπου πριν από 3 χρόνια υπήρξαν φωνές-όπως αποδείχτηκε μεμονωμένες- γονέων που δεν ήθελαν τα προσφυγόπουλα, σήμερα τα ελληνόπουλα δεν καταλαβαίνουν όταν τα ρωτάς αν έχουν πρόσφυγες στην τάξη, είπε στην ΕΡΤ η Διευθύντρια του σχολείου Κατερίνα Σταγιάννη. Λένε «έχουμε συμμαθητές»…

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, 13 προσφυγόπουλα παρακολουθούν μαθήματα στο κανονικό ωράριο σε τυπικές τάξεις, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το πρωινό τμήμα υποδοχής.

ert.gr