Η συζήτηση έχει ανάψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με τις επαγγελίες του, με τη κοινωνική του βάση, με την απήχησή του στον λαό, με τα εκλογικά ποσοστά του σε όλες τις εκλογικές μάχες μετά το 2012. Είναι πια, μετά και τις Βουλευτικές Εκλογές της 7ης/7/2019, ένα πολύ ισχυρό Κόμμα, το μεγαλύτερο αριστερό Κόμμα της Ενωμένης Ευρώπης.

Πως ; Τι οφείλει να κάνει;

-          Να γίνει Κόμμα ελκυστικό σε αυτούς που το εμπιστεύτηκαν - ακόμη και κριτικά, σε αυτούς που μπορεί να το εμπιστευτούν, σε αυτούς που το ψήφισαν ή που μπορούν να το ψηφίσουν, στους πολίτες που έχουν αποστασιοποιηθεί από τη πολιτική, στους νέους,  στα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκπροσωπήσει – στους φτωχούς, στους μη προνομιούχους, στη μεσαία τάξη που δεν ανήκει στην ολιγαρχία του πλούτου.

-          Να γίνει Κόμμα που να αντιστοιχείται με το όραμά του για τη Κοινωνία της Ανθρώπινης Χειραφέτησης, με τις στρατηγικές επαγγελίες του, με τις προθέσεις του να υπερβεί τις ανεπάρκειες και της σοσιαλδημοκρατίας και του δογματικού κομμουνισμού, αλλά και με το άμεσο πρόγραμμά του– της εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης

-          Να γίνει το Κόμμα που απλώνεται πολύ πέραν της ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποτέλεσε τον κορμό του, σε όλη τη Σύγχρονη Αριστερά

-          Να ξεκαθαρίσει τη σχέση Κόμμα – Προοδευτικό Μέτωπο – Συμμαχία των προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων

-          Να συμμετέχει ουσιαστικά στις κρίσιμες αποφάσεις της ηγεσίας του

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ισχυρό Κόμμα, με κυβερνητικό προσανατολισμό, ως ηγετική δύναμη του αντι-μνημονιακού μετώπου,  της σύγκρουσης με τα Κόμματα που ευθύνονταν για τα εκρηκτικά ελλείμματα – την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος - την υπερχρέωση – τη μετατροπή της χώρας σε οικονομικό προτεκτοράτο των δανειστών της – τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας.

Στη νέα εποχή, στην ιστορική περίοδο μετά την 21/8/2018, τα καθήκοντα άλλαξαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, Κόμμα της παραδοσιακής ριζοσπαστικής Αριστεράς, μετά την διάσπασή του το Καλοκαίρι του 2015  μετατρέπεται σε σύγχρονο Αριστερό Κόμμα, ευρωπαϊκού προσανατολισμού,ηγετική δύναμη των προοδευτικών δυνάμεων – των δυνάμεων που θέλουν την ολιστική ανασυγκρότηση της χώρας – τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη – τη προοδευτική αναγέννηση – τη μετεξέλιξη της Ενωμένης Ευρώπης σε Ευρώπη της Ανθρωπιάς, της ουσιαστικής σύγκλισης, της ποιότητας ζωής για όλους…

Για να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντά του συγκρότησε, έστω και καθυστερημένα, το Προοδευτικό Μέτωπο. Χρειάζεται όμως, για να γίνει μαζικό – λαϊκό Κόμμα, να γίνει ελκυστικό Κόμμα και  στη δομή του και λειτουργία του. Να έχει πάρα πολλές Οργανώσεις Ενεργών Μελών, να έχει περιφερειακή συγκρότηση,  ανοιχτά – μαζικά Τμήματα σε όλους τους τομείς,  συμμετοχικότητα στις αποφάσεις – ακόμη και ψηφιακά, αξιοκρατία στις επιλογές ρόλων και ευθυνών. Να έχει ανεκτικότητα στις διαφορετικές αριστερές ιδεολογικές προσεγγίσεις και ρεύματα, να έχει  πλουραλισμό -  όχι όμως φράξιες, να έχει στελέχη και μέλη με ανιδιοτέλεια – συντροφικότητα - αυτοκριτική όλων και κυρίως της ηγεσίας…

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει ελκυστικό Κόμμα πρέπει να επιβεβαιώσει και στα νέα δεδομένα το όραμά του για τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Για τον Σοσιαλισμό με Συμμετοχική Δημοκρατία, Ελευθερία, Ποιότητα Ζωής. Για  τη κοινωνία των ελεύθερων και ίσων παραγωγών -της ανθρώπινης χειραφέτησης, για τη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αλλοτρίωση, για τη μετακαπιταλιστική κοινωνία - που απαιτεί νέου τύπου πολιτικά υποκείμενα για τη προώθησή της  κι όχι αυτά που απέτυχαν είτε ως κομμουνιστικά είτε ως σοσιαλδημοκρατικά. Η επιβεβαίωση πρέπει να γίνεται στις θέσεις που παίρνει, στις επιλογές που κάνει, στη συμπεριφορά και τη στάση ζωής της ηγεσίας του – των στελεχών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να είναι  ένα Σύγχρονο Συμμετοχικό Κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα, κι όχι της Κεντρο-Αριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας. Ένα Κόμμα που κατακτά την ιδεολογικοπολιτική και προγραμματική ηγεμονία στο πολιτικό σύστημα της χώρας, που έχει ώσμωση με τα κοινωνικά κινήματα, που βάζει γερές ρίζες στη νέα γενιά, που κάνει και τεκμηριωμένη προγραμματική αντιπολίτευση αλλά  και κινηματική δράση. Ένα Κόμμα που γίνεται ηγέτιδα δύναμη στο ευρύτατο Προοδευτικό Μέτωπο, που πρωταγωνιστεί για συμμαχίες με τα άλλα προοδευτικά – πράσινα - οικολογικά – βαθιά δημοκρατικά – αντινεοφιλελεύθερα πολιτικά υποκείμενα, αλλά δεν τα ενσωματώνει.

Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει να αλλοιωθεί, να αλωθεί, να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Δεν κινδυνεύει  ακόμη κι αν αλλάξει όνομα για να ταυτοποιήσει τα νέα οργανωτικά και ιδεολογικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ κινείται πέραν της ριζοσπαστικής Αριστεράς που ήταν ο κορμός του – είναι η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ του 21ου αιώνα.

Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετασχηματιστεί στο μαζικό λαϊκό Κόμμα που θέλουμε, χωρίς να αλλάξει τον Γραμματέα του, τον Πάνο Σκουρλέτη, ένα σημαντικό ηγετικό στέλεχος  που αποδεικνύει στη πράξη ότι συνειδητοποιεί τις αλλαγές που χρειάζονται για να οικοδομηθεί η σύγχρονη ταυτότητά του.

Οι πρόσφατες Εκλογές έλυσαν οριστικά και το θέμα του συσχετισμού δυνάμεων με τη σημερινή Ένωση Κέντρου - με το ΚΙΝΑΛΛ.

Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει 1η πολιτική δύναμη της χώρας για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης,  με νέο – προοδευτικό συνασπισμό εξουσίας, σε πολύ καλύτερες συνθήκες.

 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ